SKUP PODMORNIČARA U STANIŠIĆU- APATIN DAO 15 PODMORNIČARA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Na izložbi istorijata podmorničarstva održanoj u Stanišiću, mestu koje je dalo nekoliko podmorničara, ispred Apatina su bili Zlatko Đurđević i Dragoljub-Drago Cvetićanin, koji su bili među 15 Apatinaca, podmorničara. -Izložbu je priredilo Udruženja podmorničara Beograd i odeljenje u Stanišiću Kulturnog centra “Laza Kostić” iz Sombora.

Prva izložba podmorničarstva je organizovana u Stanišiću, u čast prvog pilota koji je bio iz ovog mesta a poznat je kao prvi  koji je iz aviona pogodio neprijateljsku podmornicu-rekao je podmorničar Vlado Ogar, iz Stanišića. Fotografije zahvaljujući kojima je organizovana izložba je radio Nikola Otaš, poznati karikaturista, podmorničar, mlad preminuo.

Drago Cvetićanin kaže da mu je posebna čast što je bio podmorničar a ta jedinica JNA tada je bila elitna.-Oduvek sam želeo da budem u mornarici a biti podmorničar bila je velika čast. Igrom slučaja sam umesto da budem avio mehaničar postao mornar podmorničar gde sam proveo najlepše dane života. Apatinci nemaju more ali imaju širok Dunav pa je to nekako bilo i logično da budem na vodi. Upoznao sam divne ljude iz cele eks Juge, a evo mi se kao Udruženje Beograd, nekoliko puta sastajemo čuvajući tradiciju podmrničarstva-rekao je Cvetićanin, dok Zlatko Đurđević, Apatinac koji živi sada u Novom Sadu, dodaje jednu pikanteriju vezanu za život u podmornici.

-Po nekoliko dana nismo izlazili na površinu a nama pušačima je bilo najteže. Prvo kad izronimo uzimamo po dve tri cigarete da dođemo k sebi. Za život u podmornici ljudi trebaju biti psiho-fizički stabilni i zdravi. Ipak živeli smo kao jedna porodica-kaže Đurđević.

Ismet Seferović je bio torpedista.-Imali smo vežbe gađanja  ali nikad nismo ratno dejstvovali. Biti torpedista ipak je bio zahtevan i odgovoran zadatak koji sam sa ljubavlju obavljao- kaže Seferović. Milan Jovanov , kapetan bojnog broda i predsednik Upravnog odbora Udruženja podmorničarai priseti se takođe kako posao podmorničara nije uvek bio jednostavan.-Nije bilo svejedno kada su jedne godine u blizini Visa iznad nas se pojavilo 15-tak talijanskih radnih brodova. Taj osećaj nikada nećemo zaboraviti-rekao je Jovanov.

Na izložbi je govorio nadahnuto i Mailan Komar, jedan od incijatora osnivanja Udruženja podmorničara Beograd, mornarički pukovnik, istakavši da su uspeli da se dobro organizuju što svedoči da će Beograd iduće godine biti domaćin podmorničara iz celog sveta. -Udruženje postoji od 2004. godine i ponosni smo što ćemo biti domaćini svetskim podmorničarima. Očekujemo tu podršku Vlade. Osim toga ćemo realizovati inicijativu da jedna podmornica iz Crne Gore se dopremi do Beograda kao muzejska postavka-rekao je Komar. U svetu dana ima oko 100.000 podmorničara.

Kratak istorijat podmorničarstva

Prva podmornička grupa Kraljevske mornarice Jugoslavije je formirana 1928. kada su dignute vojnopomorske zastave na prve dve podmornice koje su tog dana uplovile u Boku iz Engleske, gde su sagrađene.
Podmornice HRABRI (1) i NEBOJŠA (2) su predstavljale tih godina najmoderniju i najelitniju snagu Kraljevske mornarice. Odmah posle nabavke ovih podmornica iz Engleske, ugovorene su i izgrađene još dve modernije u Francuskoj. Bile su to podmornice SMELI (3) i OSVETNIK (4) koje su sa svojim matičnim brodom uplovile u Boku  1929. i činile drugu podmorničku grupu.
.
Pionirsku ulogu u razvoju posleratnog podmorničarstva nastavljaju podmornice koje su se projektovale i gradile u našoj zemlji. Građanski rat i raspad SFRJ odrazili su se i na podmorničarstvo.
88. Flotila podmornica (88. FP) je ukinuta odlukom Vrhovnog saveta odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora 2005. posle 77 godina postojanja.