ИЗЛОЖБА ВЕЉКА ВАЉАРЕВИЋА

APATIN KULTURA VESTI

Отварање изложбе у Галерији Меандер, петак 22.фебруар 2019.године у 19 сати. Изложба траје до 7.марта 2019.године

Вељко Ваљаревић-цртежи

Вељко Ваљаревић рођен је 15. септембра 1991. године у Ужицу, где је завршио средњу Уметничку школу. По завршетку средње школе уписује Филолошко – уметнички факултет у Крагујевцу у класи мр Жељка Ђуровића, основне студије завршава 2014. године након чега уписује мастер студије на истом факултету, под менторством мр Жељка Ђуровића и коменторством др Јелене Шалинић Терзић, 2015. године завршава мастер студије. До сада је приредио седам самосталних изложби, и преко тридесет групних изложби у земљи и иностранству. Цртежи су му заступљени у неколико есеја и књига о цртежу у Србији, као и приватним колекцијама. Од 2015. године живи и ствара у Београду.

„Цртач пита својим сабирањем простора неба и земље, својом загледаношћу у бошовске скупове
измучених телеса, пита линијом којом се бори за живот и свим расипањем тачака, цртица, контраста и сфумата, пита – ГДЕ ЈЕ НЕСТАО ЧОВЕК?

Уметник се цртежом игра, радосно загледан у мрак који распреда линијом, плохом и мрљом. У црни простор поставља вриштућа телеса над положеним беживотним телом које зјапи у белом правоугаонику. Ту готово антички елементарну сцену затвара ниском портрета хировитих експресија. Лица, измучена и развучена у чуђење, врисак и страх, извирују из таме нама ничим артикулисаног света. Оплакивање – последњи поздрав човеку. Зналачки и доживљено цртач користи изразит контраст којим провоцира у сцени Оплакивања, истовремено и мир и узнемиреност у доживљају посматрача. Смрт разара нама познати свет, али и у том чину постоји траг једног избора у који одређени увид има само Уметност: стални посредник између бројних животних стања, срочених у моћне синтезе, и простора чија нам је природа суштински непозната. Самоуверено и смело, аутор својим разноликим изборима алата и тема изводи цртеж у поље реминисценција и цитата уметности старих мајстора, у којима препознаје увек актуелно интересовање уметника за човека и његов удес у овом свету.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.