ŠIMUNOVIĆEVI ĐERMOVI U BEOGRADU

APATIN KULTURA VESTI

Naš sugrađanin, akademski slikar Bojan Šimunović, nakon samostalne izložbe u galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru nastavlja sa prezentacijom svojih likovnih ostvarenja. Ovom prilikom, u prestižnoj Galeriji Studentskog kulturnog centra na Novom Beogradu, 17. februara, otvorena mu je druga, ovogodišnja samostalna izložba. Izloženo mu je 14 slika velikog formata, rađenih u tehnici akril na platnu, a koji su segment njegovog ciklusa, ŠKRIPI ĐERAM-KO JE NA BUNARU, realizovanog u periodu 2011-2015. godina.

Motivi na slikama su đermovi, koji su pored žitnih polja i salaša bili neizostavni i tipični elementi nekadašnjeg vojvođanskog ambijenta. Svojim delima Šimunović pokušava da, beogradskoj publici, kroz lični doživljaj ovih objekata, realizovanih uglavnom putem geometrijske apstrakcije, približi deo vojvođanske kulturno-istorijske baštine i njihov dubok trag u mentalitetu ovdašnjih žitelja, koji kao svojevrsna memorija utiču na umetnost pojedinih, pa i slikara mlađe generacije.
Likovnu kritiku izloženih radova, prisutnim posetiocima, prezentovala je Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti i urednik likovnog programa Galerije SKC Novi Beograd.

Istog dana, Šimunovićevo likovno ostvarenje, biće prisutno i u Bečeju, u Galeriji “Krug” bečejskog Gradskog pozorišta, u okviru kolektivne izložbe “Mladi srpski umetnici Americi”, realizovane u saradnji Likovne kolonije Kolut-Mandić i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji

Bojan Šimunović

izvor: Toislav Šimunović