STAZAMA KRAJIŠNIKA –IZBEGLIČKE KOLONE NA ULASKU U HRVATSKU

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Iz Preševa i Kanjiže danas su izbeglice krenule na srpsko hrvatsku granicu. Nova ruta, novi put neizvesnosti.
Za mnoge koji su pomislili da su prizori beskrajnih kolona izbeglica daleka prošlost , danas nakon 20 godina od masovnog egzodusa stotina hiljada Srba iz Hrvatske, istorija se ponavlja.Ovoga puta, hiljade izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana na Hrvatskoj granici beži od rata i stradanja.
Prašnjavim stazama i kroz kukuruzišta prolaze ničiju zemlju, ilegalno prelaze granicu. Dolaze na ničiju zemlju. Većina njih ne zna gde su stigli.
“Nemačka, Nemačka idemo u Nemačku”, uzvikuju izbeglice.
“Sad smo u Hrvatskoj. idemo neki u Beč neki u Nemačku. ja sam iz Sirije ovo su moji priajtelji i brat. 10 dana putujemo Iz Turske preko Grčke Makedonije i Srbije”, kaže jedan od njih.

Drugi kaže: “Znamo da je preko Mađarske opasno. Nemamo novca nemamo ništa moramo sada ovuda preko Hrvatske”.

“Mađarska je problem, veliki problem. Idem u Nemačku. Sada smo mislim u Hrvatskoj”, navodi treći.
Kada pređu par stotina metara međugraničnog prostora u Tovarniku ih čeka Hrvatska policija. Migrante smeštaju u kombi vozila i voze dalje. Pratnja novinarskih ekipa s ove strane granice tu se završava.

Od izbijanja izbegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice. Poručuju da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbeglica.