ŠIMUNOVIĆ U GORNJEM MILANOVCU

APATIN KULTURA VESTI

U Gornjem Milanovcu, na platou ispred Moderne galerije Kulturnog centra, svečano je otvoren, 16. aprila, 13. međunarodni bijenale umetnosti minijature. Među likovnim umetnicima iz celog sveta i sa svih kontinenata zastupljen je i naš sugrađanin, akademski slikar Bojan Šimunović. Ovo je najprestižniji i najsveobuhvatniji bijenale minijature na planeti, jer je prisutno najviše autora i likovnih disciplina – slikarstvo, skulptura, crtež, grafika, primenjena umetnost, fotografija i intermediji. Po značaju, iza ove najprestižnije manifestacije nalazi se i čuveni Bijenale minijature u Torontu, u Kanadi. Organizator je gornjomilanovački Kulturni centar, dok su generalni pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i opština Gornji Milanovac.

Prihvaćeni su samo originalni radovi, nastali u poslednje dve godine i ocenjeni od strane Selekcione komisije kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa. Na osnovu ovih kriterijuma, radovi Bojana Šimunovića našli su se u društvu njegovih profesora sa novosadske Akademije umetnosti, Borislava Šuputa, Gordane Šijački, Gorana Despotovskog, i čitave plejade naših najeminentnijih likovnih stvaralaca i profesora sa drugih Fakulteta umetnosti, kao što su Dragan Radenović, autor skulpture Nika i Nikola Tesla, postavljenih u Apatinu, Milan Blanuša, Jovan Rakidžić, Sava Halugin, Gabrijel Glid, Željka Momirov, Milan Tucović, Zoran Todović, Milan Miletić, itd. Na ovom Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, zastupljeni su umetnici iz 40 zemalja sveta, što, do sada, predstavlja rekordan broj.

Takođe, izložba “Amerika-Mladi srpski slikari Americi”, umetnički projekat Likovne kolonije Kolut-Mandić i Ambasade SAD u Srbiji, u okviru koje je zastupljena i Šimunovićeva slika “Krila slobode”, nakon Sremske Mitrovice, Bečeja, Apatina, Knjaževca i Leskovca, predstavljena je, 12. aprila, likovnoj publici u Vrbasu, u tamošnjoj galeriji Kulturnog centra.

izvor:Tomislav Šimunović

Svečano otvaranje izložbe u Gornjem Milanovcu