REPORTAŽA: PRVA APATINSKA REP GRUPA “KBLO 4”

APATIN KULTURA VESTI

“KBLO 4” naziv je prve apatinske rep grupe, osnovane krajem januara ove godine, koju čine sedamnaestogodišnji Stevan Medić i dvadesetogodišnji Sebastijan Bah.

Ovi talentovani mladi ljudi do sada su snimili tri autorske pesme: “Moj život, moj grad”, “Nema nazad” i “Hrabri ratnik”, a u narednom periodu planiraju da urade još četiri kako bi zaokružili spisak numera na prvom demo albumu.

76370_565418306802132_1859706674_n
– Stevan je samostalno radio svoje singlove, pa je došao na ideju da mu se još neko pridruži i tako osnuje prvi rep duo u našem gradu. Ponudio mi je saradnju, jer obojica gajimo ljubav prema istoj vrsti muzike, a ja sam je sa oduševljenjem prihvatio – priča Sebastijan Bah, koji priznaje da su obojica muzički amateri.

On otkriva da KBLO na šatrovačkom govoru znači BLOK, a da je naziv “KBLO 4” nastao u krugu stambenog Bloka 4, gde se redovno okupljaju i druže.

374385_577541545589808_912384204_n– Inspiraciju za pesme, čiji smo autori tekstova, a muziku najčešće skidamo sa interneta i miksujemo, često nalazimo u svakodnevnom životu. Pesma “Moj život, moj grad” nastala je na osnovu svakodnevnog druženja u kraju, a druga je nastala sama od sebe. Teme su različite, a tako će biti i ubuduće – priča Stevan Medić, dodajući da uglavnom sluša domaći rep, dok Sebastijana motivišu strani izvođači poput američkog repera, glumca i tekstopisca The Game.

Nesebičnu podršku imaju od brojnih prijatelja, čime se najviše ponose, ali prvenstveno od roditelja i rodbine. Svesrdnu podršku pružila im je i Kancelarija za mlade opštine Apatin.

– Mnogima se dopada ovo što radimo i uveren sam da će ovaj muzički pravac zaživeti u našem gradu, a želja nam je da se “KBLO 4” pročuje i dalje. Pesme snimamo u ML studiju Milana Moce Lukića. Do prvog javnog nastupa, koji planiramo da održimo pred našim sugrađanima, ima još dosta da se uloži rada i truda – jednoglasni su Sebastijan i Stevan.

Rep muzika nastala je na ulicama crnačkih četvrti Njujorka krajem 70-ih i početkom 80-ih, verovatno od fanka i roka, da bi se kasnije proširila i na ostale delove Amerike, a zatim i sveta.

Ono što ovu muziku čini jedinstvenom je to što je najuniverzalnija i zato što dobar deo rep pesama čine semplovane stvari iz drugih najrazličitijih muzičkih pravaca, pa samim tim muzika može da bude i smirenija i da zvuči više na rege, fank ili baladu, a može da bude i agresivnija i da više podseća na neki rok ili hc.

Ono što je specifično za ovu vrstu muzike je to što se najviše ceni iskrenost i to što deo hip-hop kulture može da bude svako bez obzira na njegov socijalni i društveni status, poreklo, veru, boju kože i drugo. Isključivo se gleda ko ima bolju i iskreniju priču i na koji način kroz stihove tu priču pokušava da plasira.

Veselin Mašić

599077_582449251765704_301132563_n

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *