РАСПИСАНА ЈАВНА НАБАВКА ЗА ИЗГРАДЊУ ЛЕДОЛОМЦА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Републичка дирекција за воде при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде расписала је јавну набавку за градњу брода посебне намене, односно ледоломца, потврдио је јуче Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Уговор, како је навео, могао би да буде завршен крајем маја или почетком јуна, а Србија би ледоломац, ако буде све по плану, могла да добије наредне године.

Прошле године била је расписана јавна набавка, подсетио је Недимовић, али су потребна средства премашивала постојећи фонд одређен за изградњу ледоломца. Ове године у буџету је опредељено више новца тако да су се стекли услови и да се успешно приведе овај тендер.

Ледоломац би требало да има двојаку намену, преноси еКапија, а јавља Танјуг – зими да ломи наслаге леда од мађарске границе до Београда, а остатак године служиће у операцијама бочног тегљења других пловних објеката.

Ледоломац дужине 40 и ширине девет метара пројектован је као једнопалубни, двопропелерни с фиксним крилима и балансним кормилима, са машинским простором у средњем делу.

Како се наводи у документацији, брод би требало да плови око 10 дана без допуњавања резерви горива, уља и воде са седам до максимално 10 људи на њему.

Предвиђено је да брод опслужује стална посада, да има смештај за седам чланова посаде и три госта. Планирано је да стамбене, друштвене и службене просторије буду опремљене системима за климатизацију и грејање.

Надзор над градњом брода обављаће Управа за утврђивање способности бродова за пловидбу, орган управе у саставу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Пројектну документацију су израдиле фирме „Albatros design” из Новог Сада и „Numeric marine” са Новог Београда. Рок за достављање понуда је 15. април до 10 сати, а јавно отварање понуда је 15 минута касније.

Пресудна 2017. година

Потреба за набавком ледоломца појавила се 2017. године када је 588 километара „српског” Дунава месец дана било оковано ледом. Тада су реку бранили мађарски ледоломци и „Гребен”, наше једино половило овог типа у власништву „Електропривреде Србије”.

Тада је процењено да је неопходна набавка ледоломаца и да би Србији била потребна бар два (мада се спомињало и шест) мултифункционална пловила. Надлежни су се ипак одлучили за изградњу ледоломца, а не за набавку, па је у буџету за 2018. годину обезбеђено 300 милиона динара.

Понуде са тржишта биле су веће од тада опредељених средстава тако да је та јавна набавка пропала. Прошле године су опредељена већа средства због чега су се стекли услови да се поново распише тендер за изградњу ледоломца.

Ледоломац „Гребен“, који је једини у функцији од наша три ледоломца, шездесетих година изграђен је у апатинском бродоградилишту, домаћим знањем и мајсторима. Данас ово бродоградилиште има највећи део опреме, инфраструктуру, и стручну радну снагу, којом би се овај ледоломац градио јефтиније него у било којој земљи ЕУ-тврде познаваоци тржишта бродоградње.

Србија је, иначе, некада имала још два тегљача-ледоломца – „Чакор” и „Вучево”. Они су приватизовани 2011. године и од тада су „мртви” за реку.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *