РАДОВИ САДКА ХАЏИХАСАНОВИЋА У АПАТИНСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

APATIN KULTURA VESTI

У апатинској галерији “Меандер” 10. фебруара 2023. године у 19 часова ће бити отворена изложба еминентног уметника из Канаде Садка Хаџихасановића под називом “Don’t Play with Guns” / “Звецкање оружјем”, коју чине цртежи на штампаном платну и серија од три анимирана филма. Поставка у Апатину ће трајати до 02. марта.

Садко Хаџихасановић је дипломирао на Академији ликовних уметности у Сарајеву 1982. године, на одсеку за сликарство, у класи професора Миливоја Унковића. Постдипломске студије је завршио у класи професора Раденка Мишевића на факултету ликовних уметности у Београду 1984. године. Члан је и оснивач истакнуте ликовне групе Звоно од 1982 – 1992. године. Од 1993. живи и ради у Торонту, Канада. У бившој Југославији је био добитник многих признања, од којих издвајамо награду Студија Б. за најбољу изложбу у 1990. години. Његови радови су у у јавним колекцијама многих установа, међу којима су: Народни музеј у Београду, Национална галерија БиХ, Савремена галерија Зрењанин, Градски музеј у Сомбору, Модерна галерија Панчево, Олимпијски музеј у Сарајеву, Уметничка галерија „Надежда Петровић“ у Чачку, Гарерија портрета у Тузли и многе друге.

У Канади је излагао на више од 300 самосталних и групних изложби. Његов рад био је представљен у престижним институцијама и на националним манифестацијама: “Tate Liverpool Gallery” (Енглеска), “Havanna Biennal” (Куба), Venice Biennal – Benneton Collection (Италија). Излагао је у Мексику, многим градовима Америке (Њујорк, Мајами, Бафало Рочестер, Канзас Сити…) и Канаде (Монтреал, Торонто,…)

У Северној Америци, Садкови радови су у бројним музејским колекцијама: Urlich Museum, Kansas City;
Museum of Art and History, Orillia; Art Gallery of Misissauga, Ontario; Maclauren Art Centre, Barrie;
Art Gallery of Peel, Brampton су само неке од њих.

Његови радови су у бројним приватним колекцијама широм света. Садко је вишеструки добитник “Canada Council for the Arts”, “Ontario Council for the Arts” i “Toronto Council for the Arts” грантова за своје пројекте. Такође је и добитник канадске “Paris Studio Residencije” у Француској (2000, 2008). “Paul Perto Contemporary Art” је галерија која заступа Садка у Торонту.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *