ПРВА СИЈАЛИЦА У АПАТИНУ 1909. ГОДИНЕ

APATIN DRUŠTVO RAZOTKRIVANJE APATINA VESTI

Захваљући банкарским институцијама које постоје на подручју града, пре свих Апатинској штедионици д.д., чији су главни акционари уједно били и власници овдашњих најзначајнијих идустријских предузећа, у привреду Апатина се инвестирају велика финансијска средства. желећи да иду у корак са техничко-технолошким иновацијама, а која су била економски рентабилнија и обезбеђивала континуитет привредног просперитета, неколико привредника иницира оснивање Акционарског друштва за изградњу прве електричне централе.

Унутрашњост прве централе

Напокон, 20. септембра 1909. године, после допремања и инсталирања неопходних машина у наменски изграђени објекат, Апатин се прикључио низу градова који су користили овај нови вид енергије. Дуж неких улица постављена је неопходна инфраструктура за пренос електричне енергије до бројних радионица, индустријских предузећа и приватних кућа, а уједно је на одређеним местима у граду постављена јавна расвета, што је обезбеђивало безбеднију комуникацију и током ноћних сати.
Број корисника електричне енергије рапидно се повећавао тако да је већ у Апатину током 1925. године, било 1.400 конзумената, а у суседном месту Пригревици -Светом Ивану њихов број износио је 400. Истовремено, овај вид енергије користило је и 50 мањих и већих индустријских постројења.

Аутор-Томислав Шимуновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.