PRVA MEĐUNARODNA UMETNIČKA OLIMPIJADA

KULTURA SOMBOR VESTI

Subotička prosvetna radnica, prof. Dijana Uherek Stevanović, inače autorka do sada devet knjiga poezije, pokrenula je krajem ove zime nesvakidašnju ideju inicirajući Prvu Međunarodnu umetničku olimpijadu. Raniji susreti i razvoj saradnje sa članovima somborskog Udruženja Podium, organizatorom događaja, bili su povod da ova ambiciozna žena u borbi za trajanjem umetničko-kulturnih vrednosti, odabere baš Sombor kao prvi grad odakle će sa svojim kolegama i saradnicima zaigrati na olimpijskim igrama umetnika. Tako je minulog ponedeljka, 14. marta, u toploj atmosferi Doma penzionera startovala ova važna manifestacija a zašto baš tog dana?
– Jednostavno zato, što smo želeli da umetnička Olimpijada počne baš na dan rođenja omiljenog vojvođanskog pesnika Miroslava Mike Antića koji je mnogima od nas ostao uzor – otkriva tajnu Dijana. – Hvala našim domaćinima u Somboru i Gerontološkom centru na lepom ambijentu u kojem smo promovisali knjigu „Crveno slovo Srbija“ Sime Golubovića što se pretvorilo u pravo umetničko poetsko veče. Program su vodili Siniša Stričević i Dijana Uherek Stevanović, inače predsednica Udruženja balkanskih umetnika. O knjizi i autoru govorio je David Kecman Dako. Gosti su bili: Stevan Smuđa, čija su inserti nove knjige pročitani u najavi, Marija Marki, koja je deo svojih pesama pročitala i na mađarskom, takođe gosti umetnici sa Palića i Subotice, somborska pesnikinja i aforističarka Dušanka Milatović, a značajnim uspehom organizatori smatraju što se pojavilo jedno novo ime, talentovani Somborac rodom iz Pljevalja Miloje Tomić koji je prvi put čitao javno svoje stihove i upisao se u ovaj zajednički vrednosni kulturni milje.

Raznovrsno veče bilo je upotpunjeno otvaranjem izložbe slika autora Sime Golubovića kao i rukotvorina Marie Marki. Predstavljena je i elektronska knjiga Zašto volim školu “Miroslav Antić” – Palić, koju su priredili učenici ove škole, nagrađeni na literarno – likovnom konkursu. Promocija je održana putem interneta.
– Olimpijadu sam pokrenula uz pomoć svih onih entuzijasta i zaljubljenika u umetnost, sličnih meni – rekla je raspoložena Dijana Uherek Stevanović. – Eto, uspevamo za sada bez dinara podrške, pa se domišljamo i iz svog džepnog budžeta dopunjujemo. Hvala svim sponzorima koji su nam obezbedili prostor za ove i naredne umetničke događaje, koje planiramo simbolično „izvući“ do 1. aprila, Dana šale i to baš u ovoj – olimpijskoj, 2016. godini pa da uz sportiste i mi umetnici pokažemo šta možemo i znamo.
Složiše se svi prisutni na somborskom skupu, ovo su pravi, autentični i izvorni načini da misionari kulture korak po korak, savladavaju stazu kojom se lepše korača. U najezdi rijaliti „šou programa“ i tabloidne štampe, kultura će ipak pobediti, optimistički poručuju. Posle Sombora pa Subotice (gde je Olimpijada umetnika nastavljena juče), ovaj zanimljivi karavan nosilaca lepe reči, ali i drugih vidova umetnosti, nastaviće svoju misiju kako planiraju odlučno i u drugim krajevima regiona – bivše države, kao i drugde u inostranstvu.

S. S.

umetnicka olipijada umetnicka olipijada (1) umetnicka olipijada (2) umetnicka olipijada (3)