“NOVA PRAVILA IGRE”- FINANSIRANJE SPORTSKIH KLUBOVA SAMO PUTEM KONKURSA

APATIN BOKS FUDBAL KOŠARKA ODBOJKA OSTALI SPORTOVI RUKOMET SOMBOR SPORT SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Opštinsko veće opštine Apatin usvojilo je predlog Pravilnika o kategorizaciji sportova i sportskih organizacija u opštini Apatin na osnovu kojih će sportski klubovi konkurisati kod lokalne samouprave za finansiranje iz budžeta.

Prema  novom pravilniku o kategorizaciji, sportovi u opštini Apatin su razvrstani u četiri kategorije. U prvu kategoriji prema ovom pravilniku spadaju : atletika, kajak-kanu, košarka, kuglanje, odbojka, rukomet, sport osoba sa invaliditetom, fudbal, šah i školski sport. U drugoj kategoriji se nalaze : plivanje, biciklizam, streljaštvo, tenis, boks, karate, kik-boks i stoni tenis, dok treću kategoriju čine : aikido, bodi-bilding, pikado, rekretivni sport, radnički sport , sportski ribolov, sport za sve , tradicionalni sportovi, triatlon i fitnes.

Zbog svoje masovnosti , tradicije i potencijala, u četvrtoj kategoriji se nalaze sportovi od posebnog značaja za opštinu Apatin a to su fudbal, rukomet, košarka i kajak-kanu.

Kategorizacija se radi za sportske organizacije koji se nalaze u sistemu sportova i to: olimpijske i neolimpijske grane sporta, čiji granski savezi moraju biti članovi Olimpijskog komiteta i Sportskog saveza Srbije, obuhvaćeni pravilnikom o sportskim granam i od interesa za Srbiju o opšteg interesa u sportu.

Kako bi stekle pravo na finansiranje iz budžeta opštine Apatin , namenjenog za redovne programe finansiranja-dotacija,  sportske organizacije moraju biti kategorisane, moraju biti članovi Sportskog saveza opštine Apatin i moraju imati plan i program rada.

Kategorizacija će biti ponavljana svake godine , u rokovima propisanim Zakonom o sportu i biće izražena u bodovima, gde maksimalan broj bodova za svaku sportsku organizaciju iznosi 185. Ukupan broj bodova koji dobiju sportske organizacije se dele sa iznosom odobrenih ili planiranih budžetski sredstava za dotacije na osnovu čega se dobija vrednost jednog boda.On se nakon toga množi sa brojem dobijenih bodova nakon čega se sredstva odobravaju sportskoj organizaciji.

Osnovni kriterijumi kategorizacije i maksimum bodova koji se mogu dodeliti sportskim klubovima u opštini Apatin.

  1. Plan i program rada za narednu godinu- obavezan ali se ne boduje
  2. Rang takmičenja -30 bodova
  3. Postignuti rezultati u protekloj godini – 45 bodova
  4. Broj takmičara u klubu – 30 bodova
  5. Broj angažovanih sportskih stručnjaka – 10 bodova
  6. Uslovi rada -30 bodova
  7. Opštinska kategorizacija sportova -20 bodova
  8. Status sporta na nacionalnom i međunarodnom planu – 10 bodova
  9. Tradicija i godine postojanja kluba – 10 bodova

Sve sportske organizacije moraju ispuniti osnovne uslove konkurisanja i dostaviti : kopiju rešenja o upisu u registar, kopiju članstva u granskom savezu, kopiju odluke o licu za zastupanje, kopiju rešenja o tekućem računu i ovlašćenim licima za potpisivanje finansijskih dokumenta te dokaz da račun nije blokiran u toku konkursa.

Odluku o kategorizacije sportske organizacije donosi komisija , koja dodatno pribavlja mišljenje Sportskog saveza opštine Apatin nakon čega ga upućuje Opštinskom veću na odlučivanje.Novi pravilnik o kategorizaciji se primenjuje od 01. januara 2017. godine.