ПРВА КОБАСИЦИЈАДА У КУПУСИНИ ОКУПИЛА 30 ЕКИПА (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Данас је у дворишту старе школе у Купусини одржана прва кобасицијада апатинске општине. Позиву за учешће се одазвало тридесет екипа са по осам такмичара, а  манифестацију су увеличали гости из Сантова из Мађарске и Копачева из Хрватске.

– Општина Апатин је у име Савета МЗ Купусина код Министарства за бригу о селу  конкурисала за прву кобасицијаду и добила средства за организовање манифестације. Имамо госте из Сантова и Копачева које смо позвали да нас посете и уживају на манифестацији. Традиција прављења сухомеснатих производа у Купусини је дуга. Код нас је битна паприка, со и да је љута. Ко воли бибер ставља, ко не воли не ставља. Ове године нам је жири из Купусине, а ако следеће године буде боља ситуација проширићемо број екипа и жирија. Манифестацију смо организовали тако да такмичари доношењем материјала учествују у програму, а не да им све дамо и они само измешају смесу. То ће допринети већој разноврсности производа, рекао је Роберт Рекеће, председник Савета МЗ Купусина.

Организатор је за сваку екипу обезбедио пет килограма свињског меса, а такмичари су сами понели зачине које су ставили у кобасице, црева и одабрали начин спремања. Према договору, кобасице су куване или печене на роштиљу, тањирачи, решетки, на дрва или на плин.

– Рецепт за кобасицу из Купусине је, пре свега, добра паприка, со, бибер, бели лук и све добро измешати и, нормално, љута паприка. Кобасица из Купусине мора да буде љута. Сад нећемо бити у могућности, али би иначе ишла на три-четири дима, па тек онда на печење, док ћемо је сад одмах пећи. Судије су строге, не би требало да икоме буду наклоњене већ очекујемо фер суђење, рекао је Иштван Марашек из Купусине и похвалио организацију прве кобасицијаде у Купусини.

– Осам година се међусобно дружимо са Купусинцима на нашим манифестацијама, они долазе код нас, ми посећујемо њих и одазвали смо се и позиву да учествујемо у првој кобасицијади. Срећни смо што се манифестација успела одржати. Направили смо екипу и са радошћу дошли. Ми смо у Копачеву познати по доброј паприци и не бојимо се оцене жирија. Удаљени смо свега 30 км ваздушном линијом и чак повезани родбинским односима па се уздамо да ће се кобасица коју направимо допасти жирију, рекао је Чаба Цицкаји, председник Ватрогасног друштва Копачева. Он је додао да у Копачеву нема неке посебне тајне у спремању кобацица, зачини су бели лук, со, паприка, бибер и месо. Разлика између купусинске и копачевске кобасице је што у Копачеву не воле да је смеса прељута. За данашњу кобасицијаду одлучили су жирију послужити печену кобасицу.

– Мислим да је програм данас био јако добар. У нашем селу (Сантово) се свињокољ и кобасицијада одржавају већ десет година и сваке године је све веће интересовање. Рано ујутро закољемо свињу и онда се учесницима спрема традиционални свињокољски доручак. Након доручка од свињког меса правимо кобасице. Увече имамо фешту уз музику. Кобасице спремамо на исти начин као и овде: паприка, бели лук, со и месо. Пожелео бих Купусинцима да манифестација прерасте у традиционалну, рекао је Габор Верге, градоначелник Сантова, купусинског братског села.

– Купусинци праве добру кобасицу и гости ће се морати потрудити да нас стигну. Рецепт за добро умешену кобасицу: само паприка, со, бибер и месо од старије свиње. Из обичаја  се губи полако велики свињокољ. Све мање је корита за шурење и окупљања људи. Некада је свињокољ почињао добром домаћом ракијом која је угрејала људе у хладном јутру, па се онда приступало доручку који се састојао од спремљене јетре, крви, крвавице. За ручак је неко ситно печено месо, а за вечеру кувана кобасица. Некада су жене чистиле свежа свињска црева, данас углавном купујемо. Кобасице су најбоље када се прво издиме са бар 4-5 димова и онда се суше неко време. Дужина димљења и сушења зависи од куће до куће. Лепо је што смо се овом манифестацијом подсетили тог лепог обичаја. Добро је што је покренута, било је одлично и волели би да заживи, рекао је Петер Живу, један од такмичара данашње кобасицијаде у Купусини.

По оцени стручног жирија, најукуснију и најбољу кобасицу данас је приказао Ласло Пап, друго место освојио је производ Габора Турија, а треће место припало је кобасици коју је припремио Даниел Силађев.

Након оцењивања учесници и њихови гости су наставили забаву уз живу музику.

1 thought on “ПРВА КОБАСИЦИЈАДА У КУПУСИНИ ОКУПИЛА 30 ЕКИПА (ФОТО)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *