APATINSKI VETERINARI UPOZORAVAJU- SEZONA KRPELJA KRENULA, OBAVEZNO PREGLEDAJTE LJUBIMCA NAKON ŠETNJE

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Dolazak proleća osim lepog raspoloženja donosi i određene nevolje vlasnicima ljubimaca u vidu napasti zvanih krpelji. Kako da ih prepoznate, rešite ili preventivno delujete, pitali smo u veterinarskoj ambulanti Apa-Vet u Apatinu.

Krpelji su najaktivniji u proleće i u jesen dok su za vreme hladnih dana manje aktivni. Mogu biti nosioci oko stotinu bolesti, ali je kod pasa najčešća – piroplazmoza.
-Krpelj u krv psa prenosi mikroorganizam protozou koja uništava crvena krvna zrnca (eritrocite) i izaziva anemiju. Pas je pokunjen ima visoku temperaturu i u zadnjem stadijumu, nekoliko sati pred smrt ima tamniju mokraću, a na kraju mokri krv i zanosi zadnjim delom tela. Ukoliko primetite bilo koji simptom od gore pomenutih, psa je potrebno odmah odvesti kod veterinara-, rekao je dr. veterine, Goran Milošević.

On je dodao da je krpelj pre nego što se zakači na domaćina veoma mali, neprimetan, te da su najčešće staništa ovog parazita šume, žbunovi i visoke trave.
–Dok se ne zabode u domaćina, krpelj je veoma malih dimenzija, svega 1 do 2 mm. Ženke krpelja koje se zabodu sisaju krv i kada se dovoljno napiju same se otkače, padaju na zemlju i polažu jaja, koja se u proleće razvijaju u male krpelje. Što je krpelj manji on je agresivniji, poručio je Milošević.

SAVET
Kad šetate vašeg ljubimca postarajte se da ne ulazi u visoku travu ili žbunje. Pustite ga da se igra u parku ili na sređenim i pokošenim travnatim površinama. Kad se vratite kući detaljno pregledajte psa, a naročito obratite pažnju na delove oko vrata, ušiju i svuda gde je dlaka gušća. Krpelje ćete najlakše primetiti ako lagano četkate psa deo po deo. Okupajte psa i dobro ga osušite, a zatim mu nanesite neki od preparata protiv buva i krpelja. Na tržištu postoje različiti proizvodi kao što je ogrlica protiv buva, ampule ili prašak, a ako niste sigurni šta je najefektnije posavetujte se sa veterinarom.

Glavna poteškoća u odstranjivanju krpelja sa kože je njegova veličina i i to što je čvrsto pričvršćen. Važno je brzo reagovati i krpelja izvaditi čim ga primetite na psu. Uvek koristite rukavice kao zaštitu. Uhvatite telo krpelja rukom ili pincetom, ali ne suviše jako da ne bi došlo do pucanja tela ili istiskivanja sadržaja iz digestivnog trakta nazad u krvotok psa. Okrećite krpelja suprotno od kazaljke na satu tik uz kožu i vodite računa da ralica odnosno deo usne krpelja ne ostane u koži. Nakon vađenja ubite i bacite krpelja u wc šolju, a mesto ujeda dezinfikujte alkoholom. Ako niste sigurni da umete da izvadite krpelja, odvedite psa kod veterinara.