ПРОМОВИСАНА ПОЕЗИЈА НОВИНАРКЕ ЂУРЂИЦЕ ДРАГАШ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Збирка поезије Ђурђице Драгаш, уредника привредно-политичке рубрике у Радио Београду „Јер- ми смо иста крв“ представљена је у у пуној сали Библитеке у Пригревици. Ђурђици је ово првенац књига а ваљда и због тоге је она у овој збирци изразила најдубље емоције и сећања на све страдалнике у селу Дивосело, код Госпића, одакле је родом. Преплићу се ту песничке метафоре боли, туге на страдалнике, али и наде, храбрости човека о стварним страдалницима, како Другог светског рата, тако и овОг последњег 90-тих година.

Према речима саме ауторке у збирци је изнела своја, а понајвише сећања и сведочења, малобројних преживелих о овим страдалничким догађајима по српски народ у Лици. Страдалштво не треба и не може да се заборави, и ма колико болно било, треба се њега сећати и преносити новим генерацијама, нарочито кроз писану реч. Промишљање свих несрећних догађања из ових мрачних времена по српски род истовремено кроз стихове аутора даје поруку у неко ново рођење наде за наставак живота кроз генерације које ће чувати и преносити традицију Личана.

Присутна публика је дубоко емотивно доживела стихове истовремено се са болом сећајући и својих породичних жртава НДХ. Гордана Достанић, члан Удружења „Јадовно 1941“, које је уједно издавач књиге, је на промоцији исказала став да је ово књига која се брзо чита, али се не заборавља, и читалац ће имати потребу да јој се стално враћа. На промоцији је говорио теолог и учитељ веронауке Стојан Јанковић рекавши, поред осталог, да је Православна црква канонизовала све страдалнике чувајући и на тај начин сећања на њих.

У необичном програму ове промоције учествовала су и деца КУД Пригревице својим рециталом и песмом, показујући на тај начин симболично да се живот наставља а преци не заборављају. Речју, преигревачка библиотека напросто је била „озрачена“ Ликом и свом тугом и радошћу народа са овог подручја.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *