ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЈА, НИКОЛА ТЕСЛА“ АЛЕКСАНДРЕ НИНКОВИЋ ТАШИЋ

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA VESTI

Поводом Дана науке и рођења Николе Тесле у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ у Апатину одржана је промоција књиге „Ја, Никола Тесла“ ауторке Александре Нинковић Ташић.

– Велика је радост говорити о овој књизи јер је између њених корица истина. У њој се исправља грех који чинимо спомињањем имена Николе Тесле. Заборављамо да је он рекао адвокату у Њујорку да је Србин; да је његов најлепши есеј о његовој вери хришћанству; заборављамо однос са његовим оцем протом Милутином; на истински однос са мајком Ђуком – Георгином Тесла, која је последње речи упутила сину рекавши му „Стигао си, дико мајчина!“. Ово је мој напор да кажем да је Тесла стигао због тога какав је натчовек био, добар, срчан, срдачан. Умео је да огрне оне којима је зима, гладне нахрани без обзира што је много пута у животу био гладан, рекла је Александра Нинковић Ташић.

Ауторка је на промоцији изнела да је Тесла у јавности често био представљен као марсовац и будиста што је нетачно јер је био Србин и православац. Његова вера и српство били су велики проблем за идеологију после Другог светског рата.

 – Нису хтели да објаве да је ФБИ након Теслине смрти на његовим грудима затекао песму „Смрт мајке Југовића“, а не некакве патенте како је речено. Не смемо то да заборавимо. Немамо права да заборавимо какве су људине, Срби, ходали историјом науке, па тек онда шта су оставили од изума читавом свету на дар. Мислим на Теслу, Михајла Пупина, Милутина Миланковића и друге, изјавила је ауторка.

Александра се захвалила домаћинима на гостопримству и рекла да је Апатин диван град, у њему живе дивни људи и да јој је задовољство бити у месту са највећим бројем Личана након Чикага. Она је додала да је и сам Тесла као један од највећих Срба – Личанин, па је задовољство што је на његов рођендан промоција одржана у Апатину.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *