ГРЧКА ПООШТРАВА МЕРЕ ЗБОГ НАГЛОГ РАСТА БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ

SOMBOR SRBIJA VESTI

Грчка влада поново заоштрава мере због наглог пораст броја новооболелих на 1800 у једном дану што, према процени епидемилога, значи да би до краја недеље цифра могла да порасте на готово три хиљаде. Такво стање приморало је Мицотакисову владу на поновно пооштравање мера.

Од четвртка у свим ресторанима и ноћним клубовима могу да буду само гости који седе, што ће битно смањити број младих који се окупљају у клубовима, али и на трговима, парковима… Само у једном клубу са ди-џејем пријављено је  преко стотину заражених  корона вирусом. Најновији подаци показују да је просечна старост инфицираних 27 година. Одлуком владе, три хиљаде полицајаца провреваће да ли се у клубовима поштује нова забрана. За власнике који се не придржавају предвиђене су казне од пет и десет хиљада евра, затварање на недељу или две, или одузимање лиценце уколико се трећи пут установи да сви гости нису седели. Грчка је још далеко од колективне имунизације, која подразумева 70 одсто вакцинисаног становништва, док је број оболелих од короне у односу на прошлу седмицу порастао за 75 посто и креће се око хиљаду случајева дневно.

Влада не крије забринутост и разматра следеће кораке, контроле и ограничења који ће се првенствено односити на невакцинисане. На хитној седници премијера Киријакоса Мицотакиса с кризним штабом, министрима и представницима полиције констатовано је да се вирус нагло шири у области око Атине, на Криту и јужноегејским острвима и да ће до краја седмице бити донета одлука о новим казнама за непоштовање мера.

Од понедељка је пооштрена контрола путовања на острва, што значи да сви путници морају бити вакцинисани или имати негативан ПЦР или брзи тест, што се односи и на децу старију од 12 година. Разматра се могућност да се ове мере примене и на друмски саобраћај, што би значило могућност да се за прелазак из области у област такође траже допунски тестови.

Премијер Мицотакис инсистира на моменталној активизацији мобилних екипа за вакцинацију, које ће покушати да у туристичким местима, највише на Криту, где се после 15. јула очекује велики број гостију, вакцинише што више људи. Најављено је да идуће седмице почиње и вакцинација младих од 15 до 17 година, док је онима од 18 до 25 обећана уплата од 150 евра уколико приме вакцину.

„У Грчкој је већ регистровано више десетина случајева делта мутације вируса корона, што значи да нема времена за одлагање вакцинације. Ја не могу да вакцинацију учиним обавезном, али упозоравам да сада свако на себе преузима одговорност за последице”, рекао је премијер Мицотакис и нагласио да се у Грчкој више неће уводити општа изолација да би се заштитили несавесни који одбијају вакцину. За разлику од претходних фаза пандемије, када су строге мере и карантин морали да се уведу како би се заштитило здравље нације, сада, нагласио је Мицотакис, постоји вакцина, постоји начин да се уз добру вољу изгради општи имунитет.

Према писању листа „Катимерини”, обема дозама вакцинисано је око 38 одсто нације, што је још далеко од реалних потреба земље, која у јулу и августу очекује велики број туриста из целог света. Сем ЕУ, списак неевропских земаља за чије су држављане су врата отворена повећан је на укупно 32 државе, али ће се већина путника приликом уласка подвргавати и брзим тестовима. У случају позитивног резултата, прописан је седмодневни карантин за вакцинисане и десетодневни за оне који то нису. За сада је највише гостију из САД, јер је уведено пет директних летова за острва. Стижу Канађани, доста је Француза, а на северу има све више српских туриста.

Међутим, делта мутација може озбиљно да угрози грчки туризам, јер епидемиолози кажу да је четврти талас већ почео, да је реално очекивати да се у јулу број заражених дневно подигне на две хиљаде, а да ће у августу бити најгоре, што може да доведе и до увођења локалне изолације.

„Уколико број оболелих буде растао великом брзином, онако како то прогнозирају епидемиолози, мораћемо поново да размислимо шта нам је чинити, како даље. Не смемо дозволити да у четврти талас пандемије, који је већ увелико почео, улазимо с великим бројем невакцинисаних. То би било катастрофа за грчку привреду, која тек што је мало почела да се опоравља”, изјавио је министар за развој Адонис Георгијадис, који је већ упозорио сународнике да би још један карантин значио потпуни крах и да држава више неће помагати оне који због короне нису радили, примали су минималац, али нису пожурили да се вакцинишу.

У току је општа акција како би се Грци приволели да у што већем броју дођу на пунктове за вакцинацију. Укључили су се медији, снимају се нови пропагандни материјали, а невакцинисане опомињу да ускоро без брзог теста не старијег од 48 сати неће моћи да уђу у ресторане, кафиће, клубове, да ће остајати по страни од нормализације друштвеног живота.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *