PRIPREME ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE SE PRIVODE KRAJU

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Pripreme za početak nove školske 2015/16. godine praktično su počele 1. aprila upisom učenika u prvi razred osnovne škole.
U prvi razred upisano je 234 učenika i to:
OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Apatinu – 156 učenika,
OŠ „Jožef Atila“ u Kupusini – 6 učenika,
OŠ „Mladost“ u Prigrevici – 23 učenika,
OŠ „Kiš Ferenc“ u Svilojevu 10 učenika na srpskom nastavnom jeziku i 2 učenika na mađarskom nastavnom jeziki,
a u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Sonti upisano je 37 učenika.

Broj učenika je nešto veći u odnosu na prošlu školsku godinu, ali se smanjio broj odeljenja zbog primene novog Pravilnika Ministarstva prosvete.

U Gimnaziji „Nikola Tesla“ upisano je 60 učenika, u Građevinskoj i drvoprerađivačkoj stručnoj školi upisano je 17 učenika za obradu drveta i 12 učenika za građevinskog tehničara. U Tehničkoj školi sa domom učenika upisano je 52 učenika u 3 odeljenja. U kožarsko odeljenje nije se prijavio dovoljan broj učenika da bi se formiralo odeljenje, iako je škola potpisala ugovor o finansiranju ovog odeljenja sa fabrikom za proizvodnju obuće.

Naša opština se opredelila za besplatan prevoz svih naših učenika iz naseljenih mesta naše opštine koji pohađaju nastavu u srednjim školama u Apatinu. Spremni smo da im besplatno obezbedimo smeštaj u domu učenika ukoliko se za to opredele. I ove godine opština će finansirati putne troškove učenicima koji putuju u somborske škole prema Odluci o finansiranju. U toku je podnošenje dokumentacije za ostvarivanje prava na besplatan prevoz.

U dečiji vrtić „Pčelica“ upisano je 630 dece. Ove školske godine realizovaćemo zajednički program sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje„Vuk Karadžić“ iz Sombora kako bi pomogli deci koja pohađaju dečiji vrtić „Pčelica“ sa posebnim potrebama.
Muzička škola „Stevan Hristić“ upisala je dovoljan broj učenika prema svom planu rada.

Primenom novih Pravilnika o formiranju broja odeljenja, u nekim školama doći će do pojave viškova zaposlenog osoblja.
Opština će i dalje da finansira program nastave fizičkog vaspitanja u III i IV razredu i na taj način pomoći ćemo i deci i profesorima fizičkog vaspitanja kako ne bi ostali bez posla.

Opština će nastaviti i dalje da stipendira studente sa deficitarnim zanimanjem: matematika(sada u školama nedostaje 7 profesora matematike), fizika, hemija i engleski jezik. Konkurs za dodelu novih stipendija biće raspisan u novembru mesecu.
Za sve studente koji završe fakultet obezbedićemo plaćeno volontiranje u školama i drugim radnim organizacijama, u zavisnosti od fakulteta koji su završili.

Za pripremu objekata za početak nove školske godine, opština je izdvojila 19.486.000,00 dinara. Od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine dobili smo 5.000.000,00 dinara za rekonstrukciju grejanja u OŠ „Jožef Atila“ u Kupusini i 665.000,00 dinara za poboljšanje uslova rada u dečijem vrtiću „Pčelica“. Ova sredstva utrošena su za sanaciju krova na objektima, zamenu prozora i ostale stolarije, rekonstrukciju grejanja i kanalizacije, postavljanju video nadzora i nabavku novih nastavnih sredstava.
Na uređenju školske okoline OŠ „Žarko Zrenjanin“, Mesna zajednica Apatin je uložila iz sredstava mesnog samodoprinosa 896.246,00 dinara.

U toku su završni radovi na postavljanju novog trotoara ispred zgrada OŠ „Žarko Zrenjanin“. Za ove namene opština je izdvojila preko Direkcije za izgradnju 3.500.000,00 dinara.

Za sve učenike čiji roditelji primaju socijalnu pomoć, opština je obezbedila besplatne udžbenike i užinu za učenike. Za decu romske nacionalnosti obezbeđen je besplatan prevoz do škole.

Od ove školske godine opština će finansirati poseban program za pružanje pomoći deci koja imaju određene fizičke smetnje ili pak zaostaju u razvoju. Na ovaj način škola će angažovati dva profesora fizičkog vaspitanja, potrebne fiskulturne sale i opremu.