КАКО САЧУВАТИ МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

„Мој савет свима који су у самоизолацији је да раде све оно за шта иначе нису имали времена, да се друже са пријатељима преко друштвених мрежа, да читају, гледају филмове, раде посао од куће ако могу, каже Милица Пејовић Милованчевић.

Институт за ментално здравље у Београду покренуо је два телефонска броја за пружање психосоцијалне подршке , једну линија намењену деци, њиховим родитељима и адолесцентима, док је друга за лица преко 18 година.

„Линије су отворене 24 сата и на њих се јављају наши лекари и здравствени радници. На обе линије имамо између 30 и 50 позива, дакле укупно до 120 позива дневно, од како је ступило на снагу вандредно стање због корона вируса” каже ВД директор института Милица Пејовић Милованчевић.

Међутим, она објашњава да се највећи број позива не тиче психосоцијалне подршке већ да грађани зову да траже бројеве телефона, а информације у вези паркинга, рад јавних институција…а они којима треба психосоцијална подршка, углавном постављају питања у вези стања страха и панике, да ли ће се заразити и на који начин.

Осим те две линије у овом ванредном стању, на сајту Института за ментално здравље постоји и девет редовних линија за пацијенте.

На сајту, како каже Пејовић Милованчевић, се постављају и текстови са саветима шта радити у току ванредног стања.

„Мој савет свима који су у самоизолацији је да раде све оно за шта иначе нису имали времена. Да се друже са пријатељима преко друштвених мрежа, да читају, гледају филмове, раде посао од куће ако могу, да се обуче у нечему и да виртуално посете музеје које до сада нису обишли”, додаје она.

Како каже, свима је тешко, и људима који су у самоизолацији и онима који раде, али да заједно солидарношћу може да се прође кроз ванредно стање.

Према њеним речима, најтеже је оболелима и тек ће се видети како ће се они осећати након прележане инфекције.

„Ретко се писало о менталном здрављу људи који су прошли инфекцију. Имамо неке информације да ти људи настављају са самоизолацијом и након оздрављења. Очекујемо да ће се последице ове епидемије тек одразити на ментално здравље људи”, истакла је Пејовић Милованчевић, преноси Танјуг.

У случају формирања импровизованих болница где ће лежати лакши случајеви оболелих од корона вируса, докторка каже да ће координисаном акцијом психијатри ићи у посету према упуствима Министарства здравља према плану и организацији.

Ускоро ће на сајту Института за ментално здравље бити објављена брошура коју ће родитељи моћи да скину и у којој ће бити објашњено како да што боље проводе време са децом током ванредног стања.

„Тешко је родитељима са здравом децом, али посебно је тешко онима који имају децу са сметњама у развоју. Увек им дајемо препоруке да прошетају и да буду физички активни. О њима такође мислимо и за њих такође спремамо материјале шта и како могу да раде током ванредног стања. Молимо родитеље да буду стрпљиви и да разумеју децу. Они имају вишак енергије и то је потпуно нормално. Могу да организују физичке активности унутар куће и неке друге игре” додаје Пејовић Милованчевић

Број телефона на које могу да се јаве сви којима је потребна психосоцијална подршка за децу и омладину до 18 година је 063/7298260 , док се одрасли могу јавити на број 063/1751150.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.