ПРИГРЕВЧАНИ У НЕДЕЉУ ОБЕЛЕЖАВАЈУ БЕЛЕ ПОКЛАДЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Пригревчани ће се у недељу 17. марта окупити како би прославили традиционални обичај Белих поклада, познатије и као “Мачкаре”. Ова манифестација, која се одржава последње недеље пред ускршњи пост, означава крај необузданог уживања у храни, пићу и прославама пре почетка поста. Последњи дан те седмице, назван Бела поклада, обележава се на различите начине широм региона, а у Пригревици-Мачкарама које имају дубоко корење у народној традицији и симболизују протеривање зиме и злих духова.

Обичај Белих поклада у Пригревици започео је 1956. године, након колонизације са Баније, доносећи са собом богату традицију и обичаје. Више група костимираних младића “Мачкара” ће од раних јутарњих сати обилазити домаћинства широм Пригревице, а централни догађај је окупљање свих учесника у 14 часова на Тргу Хероја. У вечерњим сатима, групе се поновно окупљају на договореним местима како би заједно вечерали. Мачкари улазе само у домаћинства која их позову, а домаћини их дочекују разноврсним посластицама попут јаја, сланине, посека, сока, кафе, чаја, и покоје ракијице како би се загрејали у хладним мартовским вечерима.

Иако је важан део локалног идентитета, културе и традиције, пригревачке “Мачкаре” су прилика за забаву и уживање бројних гостију који ће у недељу посетити ово село.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *