ПРИГРЕВЧАНИ ДРЖЕ ДО ПРЕДАКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Беле Покладе, Машкаре, или, Мачкаре, и ове године, су развеселили Пригревицу, у којој се у раним јутарњим сатима орила музика, песма старих крајева, Баније и Лике, подсећајући на негдашње обичаје, из њихових завичаја.

Традиција се наставља. Домаћинства широм отварају капије, госте учеснике машкара, поклањају сланину, јаја…да се доделе онима којима су најпотребнији. По обичају, симболична је ту млада и младожења, бака и дека, хармоникаши, маске, које углавном носе млади нараштаји. На улицама је јутрос било неколико група машкара. Оживело место, а у поподневним сатима, вредне Пригревчанке припремиле трпезе са народним јелима, од басе, киселог млека, и других спешеција, од теста до паленте, проје, кифлица…

-Наша капија је увек отворена за дан Машкара. Мени је то посебно драг обичај, јер ме подсећа на време у којима су наши преци уживали у оваквим народним обичајима-каже Сека Зубер, које уз угошћавање машкара обавезно припрема традиционална јела на тргу у Пригревици а њен унук Душан наставља традицију.
Међу домаћинима који дочекују машакре је обавезно у својој кући и Стево Ћуле, који је двоструко славио, свој јучерашњи 73. рођендан, а сутрадан, у недељу, машкаре.-Беле покладе ме враћају у лепо доба детињства. Сваке године се радујем унапред овом догађају-прича Стево, кога комшије обожавају, јер, кажу, он је посебан човек, увек се труди да угоди другима, прича Сека Зубер.

Одмах у комшилуку не мање су радосни да угошућују у породици Кљаић. Али они већ имају доста искуства самим учешћем у Белим Покладама.- Дуго година сам био млада ( у машкарам не учествују жене). Долазили смо својевремено 70-тих година из Пригревице у Апатин, да развеселимо и вас, али је та традиција прекинута. Наредне године видећемо-каже Ђука Кљајић, који сваке године дочекују у својој кући, заједно са братом, раширених руку машкаре.

Поворке машкара наставиле су даље кроз село, од куће до куће. Капије су биле широм отворене, екипе познате, а све више деце и младих, гарантују да се обичај неће угасити, и да је Пригревица остала место које негује традицију својих предака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.