KUPOVINA PIROTEHNIČKIH SREDSTVA SAMO KOD OVLAŠĆENIH LICA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Policijska uprava u Somboru apeluje na građane da se, u predstojećem prazničnom periodu, uzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava.

U cilju povećanja stepena bezbednosti, a povodom očekivane upotrebe pirotehničkih sredstava, skreće se pažnja da pirotehnička sredstva i sa najmanjim količinama eksplozivnih i zapaljivih punjenja lako mogu izazvati neželjene posledice i naneti povrede.

Prema važećem Zakonu o zaštiti potrošača (Sl. glasnik RS 62/2014), maloletnim osobama zabranjeno je prodavati pirotehnička sredstva.

Prodajom pirotehničkih sredstava mogu se baviti pravna lica koja su ovlašćena za takvu vrstu delatnosti.

Zakon o prometu eksplozivnih materija, koji reguliše i promet pirotehničkih sredstava, predviđa novčane i zatvorske kazne u slučajevima kada je utvrđeno da su promet i upotreba ovih materija vršeni na nepropisan način, uz oduzimanje i podnošenje odgovarajućih prijava protiv odgovornih lica. Odgovarajuće kazne za neovlašćenu upotrebu i prodaju pirotehničkih sredstava predviđa i Zakon o javnom redu i miru i Zakon o zaštiti potrošača.

Pozivamo građane da, ukoliko imaju saznanja o prodaji pirotehničkih sredstava u objektima i na način koji nisu za to predviđeni, o tome obaveste Odeljenje za vanredne situacije u Somboru na telefon 466-593.