PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU PRAZNIK SVETE PETKE TRNOVE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas obeležava praznik Svete Petke Trnove. Završava se njime mali letnji ciklus ženskih praznika, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Praznik Petke Trnove spada u takozvane nepokretne praznike jer se svake godine slavi 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru.

Iako nije označen crvenim slovom, praznik se izuzetno poštuje u Srbiji. Mnoge porodice danas slave, kao i pojedini manastiri.

Sveta Petka je rođena u Rimu, u hrišćanskoj porodici. Živela je u drugom veku posle Hrista. Nakon smrti svojih roditelja, odlučila je da proda imanje, da novac podeli siromašnima, i da se zamonaši.

Kao monahinja,propovedala je u to vreme zabranjenu Hristovu veru. Propovedanje ju je dovelo do cara Antonina Pija. Došla je pred njega optužena za širenje jeresi.

Međutim. Sveta Petka je uspela da izleči cara, koji se nakon toga krstio, a ona je nastavila je da misionari u drugim krajevima.

Zbog istrajnog širenja hrišanstva bila je izložena strašnim mučenjima. Ubijena je mačem, po naređenju kneza Tarasija u prvoj polovini drugog veka. Mošti Svete Petke su kasnije prenesene u Carigrad.

Prepodobna mučenica Paraskeva smatra se zaštitnicom žena, pa se i verovanja koja prate praznik odnose na njih.

A verovanja kažu da žene danas ne treba da mese hleb, da peru veš, iznose pepeo ili da obavljaju teške poslove, kako im tokom godine (od avgusta do avgusta) ne bi trnule ruke.

Devojke, kako se veruje, treba da uberu cveće i da njime okite kuću da bi u njoj vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljine da bi ih sledeće godine pratila sreća.