ПОЗИВ ВЕРНИЦИМА ДА СЕ ПРИКЉУЧЕ НА ИЗГРАДЊИ ХРАМА У ПРИГРЕВИЦИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

У оквиру припремних радова за почетак градње православног Храма Свете великомученице Марине, у народу познатије као Огњене Марије у Пригревици која би, према плановима, требало да буде завршена за три године, Црквена општина Апатин позвала је становнике Пригревице али и друге грађане да се волонтерским радом прикључе изградњи храма.

Прва радна акција је планирана за суботу 21. маја са почетком у 8 часова на локацији складишта за биомасу у Пригревици.

Српска православна Црквена општина Апатин позива све људе добре воље на акцију чишћења цигле за будући храм у Пригревици. Акција је планирана 21. маја 2022. године у 08 часова на складишту био масе ( преко пута циглане) у Пригревици, позвао данас вернике презвитер Младен Глушац.

Помоћ у изградњи храма до сада је пружила локална самоуправа око израде пројекта, рушења старе зграде, али и донацијом од осам милиона динара. Поред општине Апатин, велику подршку изградњи будућег пригревачког Храма пружили и сами мештани Пригревице, који су прикупили више од 2,5 милиона динара као и предузеће Џими Kомерц које је радило на припреми парцеле.

Храм ће у основи имати површину од 120 квадратних метара. Облика тробродне базилике са централном куполом и отвореним тремом. Звоник ће бити у облику преслице, а купола је по узору на манастир Kрка из Далмације и према речима презвитера биће још једно благо Пригревице.

Пројекат је урадио архитекта Сава Ристић, син архитекте Предрага Пеђе Ристића који је радио православни храм у Апатину, а ових дана се врше припреме за изливање темеља на којима ће будући Храм бити изграђен.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.