ПОЛУОСТРВО КОД МОТЕЛА-ГРАДСКО ИЗЛЕТИШТЕ ИЛИ ВИKЕНД НАСЕЉЕ?

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Полуострво на Дунаву, код ресторана Плава ружа и градске плаже, омиљено излетиште Апатинаца, пецароша, кампера и бројних других гостију који овде радо долазе како би се одморили, ових дана је привукло пажњу јавности али и надлежних комуналних служби због појаве импровизованих монтажних објеката, који су никли у само неколико месеци.

Наиме, прве реакције на појаву нелегалног подизања монтажних објеката имали су грађани који су ово излетиште посетили за првомајске празнике.- Делује невероватно да уз камп кућице власници истих подижу баште са кровом, постављају ограде, и заузимају стотине квадрата излетишта, коментарисала је Апатинка која је на друштвеним мрежама поделила причу и фотографије. – Није било могуће бити уз обалу од клупа, надстрешница и ограда којима су заузели простор до воде. Тешко ругло, излетиште изгледа попут неке фавеле каже ова огорчена Апатинка.

Пријаве грађана су стигле и у надлежну инспекцију одељења за урбанизам и грађевинарство, која нам је потврдила да ће изаћи на терен и наложити уклањање бесправно подигнутих објеката. Према закону о изградњи подизање било каквих објеката је најстрожије забрањено на површинама јавне намене, односно на земљишту првог и другог степену заштите природног добра, националног парка, зонама санитарне заштите, изворишта водоснадбевања, или заштитном појасу водотока.

Испред удружења кампера, за радио Дунав је говорио Зоран Kнежевић, који каже да ће чланови овог удружења поштовати свако решење инспекције, уколико се утврди да је неко прекршио закон. Он се такође путем друштвених мрежа обратио члановима апелујуђи да се уздрже од подизања било каквих импровизованих објеката.

-Никако се не може рећи да кампери од излетишта праве ругло, водимо рачуна о околини јер највише времена проводимо у природи, поручио је Kнежевић. Он каже да на овом излетишту борави 50 кампера са својим кућицама и да већина савесно користи и одржава простор који им је дат у закуп.

Према његовим речима постоје поједини случајеви који су изазвали пажњу јавности и за чије се монтажне објекте заинтересовала грађевинске инспекције те да ће ускоро одржати састанак на којем ће ове проблеме покушати интерно решити. -Уколико не успемо сами да решимо ову ситуацију, нека то ураде инспекције, каже Kнежевић.

Уредбом Покрајинске владе, која је и власник земљишта, раније надлежности које су биле поверене ЈП „Војводинашума“, у специјалном резервату природе а односиле су се на управљање овим полуотоком истекле су првог јануара ове године.

Kамперима је ово предузеће одређивало простор и висину закупа, као и друге услове којих су се годинама придржавали. Од ове године „Војводинашуме“ над овим полуострвом управљају само шумом, у смислу експолатације и садње дрвне масе, док је за потписивање уговора о закупу простора остало нејасно коме ће тај посао бити поверен. Овај својеврсни вакум у преплитању надлежности не односи се на поступање служби грађевинске инспекције и других органа надлежног министарства које су у обавези да контролишу нелегалну градњу и издају решења о уклањању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.