REŠEN PROBLEM VELIKIH DUGOVANJA APOTEKA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Povodom izdavanja apoteka i rešavanja njihovih dugogodišnjih dugovanja, danas je u Domu zdravlja u Apatinu održana konferencija za štampu na kojoj je govorila pomoćnik direktora, Branka Bajić koja je istakla da je opština iznašla najbolje moguće rešenje jer situacija sa nagomilanim dugovima nije bila dobra. Na period od 10 godina izdato je pet apoteka (centralna u Apatinu i u svih pet sela opštine po jedna), a svih 13 zaposlenih će ostati na poslu.

-Uspeli smo da rešimo problem sa apotekama u kojima smo zatekli veoma loše finansijsko stanje. Celokupan dug je bio 55 miliona i 600 hiljada dinara i morali smo da nađemo rešenje za vraćanje tog dugovanja. Dogovorili smo reprogram duga na 48 mesečnih rata koje će plaćati osnivač Doma zdravlja, a pri tome smo rešili da izdamo apoteke kako bi od zakupnina smanjili visinu rate koje bi uplaćivala lokalna samouprava. Naravno dogovorili smo takve uslove da se sve apoteke u opštini Apatin moraju preuzeti i moraju da rade pod tom delatnošću, takođe svi radnici se moraju preuzeti, kompletan kolektivni ugovr.- rekla je Branka Bajić.

Nakon vraćanja duga , u periodu od 48 meseci, opština Apatin kao izdavač apoteka u narednom periodu će nastaviti da prihoduje od zakupnina i da ta sredstva usmerava u zdravstvenu zaštitu. -Mislim da smo ovakvim potezon u narednom periodu rešili pitanje i plata zaposlenih i osigurali njihova radna mesta, a Dom zdravlja neće imati problem dugovanja apoteka. -dodala je Branka.

Bajićeva se potom osvrnula na do sada urađeno u Domu zdravlja koji je u 2017. godini dobio novi sanitet, uređeni su sanitarni čvorovi, a i kompletno je renovirana zdravstvena stanica u Kupusini. -Uradili smo mnogo ali se tu nećemo zaustaviti. Imamo podršku lokalne samouprave koja je izdvojila mnogo sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu.- izjavila je Branka Bajić.

Razgovor sa Brankom Bajić možete poslušati u programu Dunav radija od 11 i 30 i 14 i 30, kao i na linku ispod.

Branka Bajic, pomcnik direktora DOma zdravlja (2)

Gradska Apoteka (6) Gradska Apoteka (3)