КРЕЋЕ РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРИСТАНИШТА- 25 МИЛИОНА ОД МИНИСТАРСТВА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Министарство трговине, туризма и телекомуникација одобрило је општини Апатин 25 милиона динара за реконструкцију путничког пристаништа на Дунаву.

Председник општине Апатин Милан Шкрбић потписао је почетком недеље уговор у Министарству трговине, туризма и телекомуникација о додели беесповратних средстава, у износи од 25 милиона динара којим ће бити реализован пројекат реконструкције међународног путничког пристаништа у Апатину, а који је уништен налетом ледених санти у јануару 2017.године.

Он је на данашњој конференцији за новинаре најавио убрзани поступак по којем ће општина расписати тендер за избор извођача радова јер, према његовим речима рок за завршетак пројекта и утрошак одобрених средстава је 12 месеци.

-Иако смо само пре два дана потписали уговор о додели средстава, већ сутра морамо кренути у процедуру покретања конкурса за избор најбољег понуђача који може извести овако захтеван пројекат, каже Шкрбић. Према његовим речима, због специфичности радова само неколико предузећа у Србији може обавити овај посао. -Биће потребно уклонити уништене пилоне и побости нове, има доста подводних радова, у којима се морају ангажовати и вариоци, а потребно је израдити и нови челични понтон дужине 52 метра који ће заменити досадашње, од плутајућег бетона. Таквих предузећа има веома мало, открио је председник.

Шкрбић је додао да трошкови реконструкције пристана незнатно премашују оне за његово уклањање. – Да се нисмо одлучили за реконструкцију морали би цео објекат да уклонимо са пловног тока а по неким проценама то би нас коштало од 16 до 19 милиона динара, каже Шкрбић.

Додатни разлог за покретање реконструкције је и присуство компаније Дунав Серв – Схиппинг из Апатина која поседује неколико речних крузера а који би наредне године требале да пристају у Апатину. У овој компанији је запослено око 40 Апатинаца поручио је Шкрбић .

Он је додао да ће нови пристан бити сигурнији од претходног јер је пројектован за десетоструко веће налете леда од оних који су га уништили 2017.године.

Пројекат реконструкције међународног путничког пристаништа у Апатину израдила је консултантска кућа „Асикс“ из Новог Сада а пројектним задатком је предвиђено „чишћење“ локалитета пристана, вађење из воде поломљених шипова, као и оштећених бетонских понтона који ће бити замењени челичном понтонском конструкцијом.

Поред међународног пристаништа у који је уложено око 60 милиона динара, у Апатину се налази најмодернија марина у Србији која вреди 3.5 милиона евра, има 400 везова, бензинску пумпу на води, као и све пратеће садржаје. Овај комплекс ће након реконструкције поново уписати Апатин на наутичку карту Дунава и Европе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.