ПОЛИЦИЈА ПОЈАЧАВА КОНТРОЛУ ПЕШАКА, ВОЗАЧИ ТРЕБА ДА ПОШТУЈУ ОГРАНИЧЕЊА БРЗИНЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Од почетка године у саобраћајним удесима су страдале 53 особе, што је 30 мање него прошле године, опомињу у Агенцији за безбедност саобраћаја. Међутим, прошле године је погинуло чак 56 пешака, од чега двоје деце, а остали страдали спадају у старосну категорију 60 и више година.

Апел Агенције је да старе људе увек прати неки млађи члан породице, да буду обучени у одећу јарких боја и да сами схвате да није потребно да жури јер прехрамбени објекти раде читав дан.

-Апелујемо на пешаке да прелазе улицу на пешачком прелазу. То се посебно односи на лица старија од 65 година. Они су највише страдали, јер, да кажем, временом је дошло до опадања психофизичких способности ове категорије у саобраћају, пешаци од 65 година и даље мисле да могу истом брзином да пређу улицу, међутим, временом су опали рефлекси, рекао је директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

И возачи морају, нарочито у градским срединама, да се придржавају прописане брзине нарочито у околини школа јер једино брзина од 30 километара на час гарантује да деца неће бити фатално повређена, тачније мање су шансе за смртни исход.

-Такође, скрећем пажњу возачима да морају да прилагоде вожњу временским условима и пешак не сме да их изненади на површинама као што је обележени пешачки прелаз, навео је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Полиција ће појачати контолу на пешачким прелазима нарочито због оних који причају мобилним телефоном или користе слушалице, јер они нису у стању да прате звукове и сабраћај око себе.

Многи од њих су настардали и од возача тротинета и електробицикла, па из Агенције апелују да свако користи своју коловозну траку, а да се тротоари ослободе за пешаке. (РТС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.