POKRAJINA FINANSIRA DVA PROJEKTA DOMA ZA STARE I PENZIONERE APATIN

APATIN DRUŠTVO VESTI

Na osnovu raspisanog konkursa za unapređenje socijalne zaštite u AP Vojvodini Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju finansiraće dva projekta Doma za stare i penzionere Apatin. Vrednost projekata „Život u boljem-po mojoj meri“ i „Dnevni boravak za obolele od Alchajmerove bolesti“ je 1.300.000,00 dinara. Ugovore o dodeli novčanih sredstava iz budžeta AP Vojvodine za 2014. godinu potpisale su Pokrajinski sekretar prof. dr Vesna Kopitović i direktorka Doma Slađana Živkov.

Kroz realizaciju projekta „Život u boljem-po mojoj meri“ izvršiće se nabavka električnih kreveta sa antidekubitalnim dušecima čime će ustanova moći da pruži adekvatnu, kvalitetnu uslugu za najteže bolesnike u skladu sa specifičnim potrebama korisnika i unapredi uslove života i bezbednost korisnika ali i olakša rad medicinskog osoblja. Na ovaj način odrasla i starija lica u terminalnoj fazi bolesti svoje poslednje dane provešće adekvatno zbrinuti i dostojanstveno. Pored humanog odnosa koji se neguje u ustanovi, terapije i redovnog lekarskog nadzora neophodna je i adekvatna oprema.

Oba projekta pokazuju da biti različit ne znači biti manje važan.

Dnevni boravak za obolele od Alchajmerove bolesti delimično će doprineti rešavanju problema ovih korisnika i podizanju kvaliteta života obolelih od Alchajmerove bolesti. Stručni radnici će raditi sa dementnim osobama čije zbrinjavanje predstavlja ogroman problem zbog nedostatka specijalizovanih ustanova i vaninstitucionalnih oblika socijalne zaštite za ovu kategoriju.Rad sa obolelima podrazumeva aktivnosti prilagođene njihovim mentalnim i manuelnim mogućnostima uz stručni nadzor i vođenje.

Za sve dodatne informacije oko rada Dnevnog boravka zainteresovani sugrađani mogu dobiti u ustanovi ili putem telefona 77 33 55 lokal 23 od dipl. socijalne radnice Žarke Crnobrnja- rukovodioca stručne službe za rad sa korisnicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.