NIKOLA MARČETA: ZA NEPOŠTOVANJE ODLUKE SLEDE KAZNE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ispred odeljenja za inspekcijske poslove, Nikola Marčeta, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare na obavezu građjana vezanih za korišćenje fekalne i atmosferske kanalizacije kako ne bi došlo do šteta kakvih je bilo prilikom nedavnih velikih padavina a kavne se mogu očekivati i u narednom periodu.
-Zabranjeno je ispuštanje atmosferskih voda sa stambenih objekata u fekalnu kanalizaciju kao i otpadnih voda u atmosfersku kanalizaciju jer i to ugrožava funkcionisanje  kanalizacione mreže.Prema odluci o sanitarno tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u fekalnu kanalizaciju svi vlasnici stambenih i drugih objekata imaju obavezu da kada se stvore uslovi, podnesu zahtev za dobijanje priključka.U koliko ne postupe po zakonu,  Komunalna služba će to obaviti na teret korisnika stambenog objekta.Mesne zajednice u selima  gde su kanali koji funkcionisšu kao atmosferska kanalizacija, moraju da održavaju propuste  na prelazima do stambenih objekata i održavaju kanale kako se ne bi onemogućio normalan protok vode.Takođe je zabranjeno lagerovati gradjevinski materijal ispred stambenih ili poslovnih objekata.Pstoji mogućnost da se odobri držanje građevinskog materijala na javnoj površini do 30 dana- rekao je Marčeta.
Komunalna inspekcija će izaći na teren i prvi zadatak biće da se ukloni gradjevinski materijal i ostale stvari sa javnih površina ispred stambenih i poslovnih objekata, a u saradnji sa JKP Naš dom, a ispitaće se i bespravno priključenje  atmosferske na kanalizacioni mrežu i obratno. On je dodao da ukoliko je neko to i uradio, to sam treba da  otkloni  kako se ne bi to uradilo prinudno. Predviđene su i kazne za nepoštovanje ove odluke, a kreću se za fizička lica od pet do 75 hiljada dinara, za pravna  od 50.000 do milion dinara a za preduzetnike od 10 do 250.000 dinara. Prema rečima Marčete, predviđene su i mandatne kazne za pravna lica 40.000, za preduzetnike 10.000 i za fizičćka lica pet hiljada dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *