ПО ЕВРОПСКОМ СТАНДАРДУ – РЕНОВИРАНЕ ПРОСТОРИЈЕ ЗА ЗАДРЖАВАЊЕ У ПОЛИЦИЈСKОЈ СТАНИЦИ У АПАТИНУ

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Захваљујући пројекту реконструкције 60 притворских јединица у Србији коју финасира Kраљевина Норвешке у сарадњи са МУП Србије, апатинска станица полиције ових дана добија нове реновиране просторије за задржавање лица.

Радови су почели половином прошле године, а како Дунав сазнаје реновиране просторије имају обезбеђењу вентилацију, санитарне чворове, опремљене су лежајевима и душецима са постељином.

-Да нема металних врата са бравом, свако би помислио да је реч о некаквом хостелу а не притвору, каже наш извор из полиције. Топле боје подова и зидова чине ове просторије ведријим и веселим у односу на њихову стварну намену. Једнокреветна и двокреветна просторија поред намештаја у свом саставу имају купатила, чиме је омогућено обаваљање физиолошких потреба и одржавања хигијене за лица којима је одређено задржавање до 12 сати.

Пројектом реновирања у просторијама је обезбеђена и прописана количина дневне светлости, ту је интерфон, тако да нема потребе да неко виче и дозива полицајца или да лупа у врата. Све је под видео-надзором и службеници у сваком тренутку имају контролу над особама које се у њима налазе – кажу у ПС Апатин.

Поред побољшаних услова за рад полицијских службеника, реновиране просторије олакшаће услове за боравак лицима која у највећем проценту чине прекршаје из области ремећења јавног реда и мира, алкохолисаног стања.. итд.

Пројекат реновирања притворних јединица у полицијским станицама широм Србије траје до краја ове године, вредан је 3,8 милиона евра, а допринеће испуњењу захтева у процесу придруживања Србије Европској унији, нарочито у вези са поглављима 23 и 24, кроз успешну превенцију и борбу против криминала.

Поред Апатина, радови на реновирању просторија за задржавање обављају се још у Сомбору и ПС у Оџацима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *