ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АПАТИН

APATIN POLITIKA VESTI

Због епидемиолошке ситуације и поштовања епидемиолошких мера, седница Скупштине општине Апатин, пета по реду, одржана је у великој сали Културног центра. На дневном реду нашло се 19 тачака, а на самом почетку заседања и извештај о епидемиолошкој ситуацији у општини Апатин, који је одборницима изнела Бранка Бајић, потпредседница Скупштине, уједно и помоћница директора Дома Здравља и члан Општинског штаба за ванредне ситуације.

Пре три дана је било највише оболелих, односно 340 активних случајева, а јутрос је тај број 332. Јуче смо први пут имали мањи број дневно оболелих, него што је број скидања изолација, односно 24 особе којима је истекла изолација а новооболелих је 14, тако да је „црта“ кренула да се заравњује. Наша Kовид амбуланта по препорукама треба да ради од 9 до 17 часова, али смо због великог броја људи који долазе то радно време продужили до 18 часова, рекла је Бранка Бајић.
Она је поред извештаја о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији Апатина, одборницима одговарала на питања у вези рада Kовид амбуланте која се налази у приземљу Дома здравља.

-Рендген који се налази у Дому здравља је тежак сигурно тону и не можемо га премештати како и где хоћемо. Потрудили смо се да обезбедимо максимално добре услове за пацијенте који долазе. Испред амбуланте смо поставили шатор у којем има грејање, а медицинско особље на сваких пола сата излази како би обавило тријажу. Том прилоком наши запослени процењују стање пацијената и на основу клиничке слике одређују приоритете. Пракса је да труднице и мала деца улазе преко реда и у том смислу до сада није било проблема са пацијентима, објаснила је Бранка Бајић.
Она је напоменула да јој је велико задовољство што јутрос није било пацијената у шатору.
-У Апатину има лакших и нешто тежих клиничких слика, а у сомборској болници има хоспитализованих Апатинаца. Имамо и заражених здравствених радника који имају лакшу клиничку слику, али су у изолацији. Надам се да ћемо у наредном периоду мало по мало заравнати ту „криву“ и да ћемо у наредних десетак дана имати пад броја оболелих. Без обзира на све, и даље апелујем на грађане да носе маске и да се чувају. Сматрам да смо добро организовани, а лекари заиста раде пуним капацитетом у две смене и то без пауза, нагласила је Бранка Бајић.

Скупштина општине Апатине на данашњој седници донела је Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Апатин за 2020. годину у укупном износу од 1,263,514,215 динара. Говорећи о извршењу Одлуке о буџету општине Апатин за 2020. годину начелник одељења за привреду и финансије, др Славољуб Штрбо је нагласио да је због свих последица корона вируса, локална самоуправа пред великим изазовом када су у питању јавне финансије.

-Укупни текући приходи и примања буџета општине Апатин у периоду јануар – септембар 2020. године остварени су у укупном износу од 721.534.757,15 динара, примања од домаћих задуживања остварена су у износу од 59.000.000,00 динара, а Одлуком о завршном рачуну за 2019. годину распоређен је суфицит у износу од 37.898.236,68 динара. До краја године планирано је да се изврши 29.391.232,00 динара што чини укупно 809.925.989,15 динара (64,10 % у односу на годишњи план) изјавио је Штрбо.

На седници је увојен предлог Решења о престанку мандата одборника Александра Смиљанића из редова Српске радикалне странке, након чега је верификован мандат одборника Милорада Мрђе.

Одборници су на данашњој седници усвојили и предлог одлуке о боравишној такси. Kако је наведено у образложењу, разлог за доношење нове Одлуке је усаглађавање са одредбама Закона о угоститељству, којима се уређује боравишна такса, а која је до сада била регулисана Законом о туризму.
Према овој одлуци боравишну таксу плаћа корисник услуга смештаја на територији општине Апатин, изван свог пребивалишта у угоститељском објекту за смештај за коришћење комуналне, саобраћајне и туристичке инфраструктуре и супраструктуре на подручју јединице локалне самоуправе. Она се за сваки дан боравка у угоститељском објекту за смештај на територији општине Апатин плаћа у износу од 90,00 динара.
Боравишна такса се наплаћује истовременом наплатом услуге смештаја, а ослобођени њеног плаћања по овој одлуци су деца до седам година старости, лица упућена на бањско и климатско лечење, односно специјализовану рехабилитацију од стране надлежне лекарске комисије, особе са инвалидитетом са телесним оштећењем од најмање 70%, војни инвалиди од прве до пете групе, цивилни инвалиди рата од прве до пете групе, слепа лица, лица оболела од дистрофије и сродних мишићних и неуромишићних обољења, параплегије и квадриплегије, церебралне и дечје парализе и мултипле склерозе, особе ометене у развоју, као и пратилац наведених особа.

Боравишне таксе су још ослобођени ученици и студенти који организовано бораве у угоститељском објекту за смештај ради извођења спортско-рекреативних и других активности по програму министарства надлежног за послове просвете, студенти који организовано бораве у угоститељском објекту за смештај ради извођења обавезне наставе у складу са наставним планом образовне установе, као и учесници републичких и регионалних такмичења у знању и вештинама, страни држављани који су по међународним конвенцијама и споразумима ослобођени плаћања таксе и лица која непрекидно бораве у објекту за смештај дуже од 30 дана. Боравишну таксу умањену за 50 % плаћају лица од седам до 15 година старост, а према овој одлуци даваоци смештаја су у обавези да средства од наплаћене боравишне таксе уплаћује на прописан уплатни рачун Општинске управе општине Апатин.

Скупштина је данас усвојила извештај о извршењу годишњег програма пословања Јавног предузећа за управљање путничким пристаништем и марином „Апатин“ Апатин, са финансијским извештајем за 2019. годину и извештајем овлашћеног ревизора, те прве измене годишњег програма овог предузећа за текућу годину. Усвојен је оперативни план зимске службе општине Апатин на јавним путевима у општини Апатин за 2020/21 годину, као и решења о образовању Штаба зимске службе Општине Апатин. Одборници су усвојили годишњи извештаја о раду Центра за социјални рад и Установе за стручно оспособљавање одраслих Апатин за 2019. годину, Финансијски извештаји за 2019. годину и Програма рада за 2020. годину, као и финансијски планови за 2020. годину.

Сам крај седнице обележиле су кадровске измене на позицији в.д. директора Установе за стручно оспособљавање одраслих где је уместо Милке Никшић на ову позицију изабрана Ивана Павковић из Пригревице. Усвојене су измене чланова школском одбору Техничке школе са домом ученика Апатин, председника Скупштине и заступника члана Скупштине друштва са ограниченом одговорношћу за управљање Слободном зоном „Апатин“ у Апатину и председника Управног одбора Народне библиотеке „Миодраг Борисављевић“ Апатин.

Данашњом седницом је председавао Милан Шкрбић, а у раду скупштине учествовала су 22 одборника.

1 thought on “ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АПАТИН

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *