PET MILIONA ZA NOVU OPREMU U CRPNOJ STANICI U STANKA OPSENICE

APATIN EKONOMIJA VESTI

“Crpna Stanica 2” u ulici Stanka Opsenice u Apatinu, odakle se skoro polovina otpadnih voda iz grada prikuplja i odvodi, kompletno je rekonstrisana i kreće sa radom.
Vrednost radova je oko pet miliona dinara a izvelo ih je apatinsko preduzeće “Tesla”, koje je ovaj posao dobilo na tenderu i čiji radnici i stručnjaci su izvršili montažu nove opreme.

Rekonstrukcijom je zamenjena dotrajala oprema, izvršena je automatizacija i omogućeno daljinsko upravljanje sistemom. Izvršena je zamena tri potisne pumpe, cevi i razvodnih ormara te ugrađen frekventni regulator sa čime će biti postignuta značajna ušteda električne energije.

-Zamenjene su sve cevi, postavljene pumpe i novi razvodni orman. Energetski i automatski deo, pumpe su frekventno regulisane, a njima se upravlja preko tač panela, švedskog proizvođača Flygt, potvrdio je za Radio Dunav Nikola Prica iz JKP Naš Dom koji nadgleda radove na stanici.

Kako navode u JKP-u najveći problem crpnih stanica u Apatinu je što većina domaćinstava svoje atmosferske vode iz oluka ispušta u kanalizacionu mrežu.
-Problem nastupa onog momenta kada krenu kiše, kesoni se napune, pumpe ne mogu izbaciti ogromnu količinu vode zbog čega se puni kanalizaciona mreža. U tom slučaju prinuđeni smo da čekamo kraj padavina. Ukoliko bi građani prekinuli lošu praksu spajanja oluka na kanalizacionu mrežu, ovako skupe investicije ne bi bile neophodne, jer prema rečima nadležnih upravo na crpnoj stanici u Stanka Opsenice gde su postavljene tri nove pumpe posao bi mogla da obavlja samo jedna.

JKP “Naš Dom” planira zamenu opreme i na drugim crpnim stanicama. Prednost novog sistema su manji troškovi električne enrgije ali i održavanja jer su postojeće instalacije postavljene i projektovane pre 30 godina.

Podsećamo lokalna samouprava je još prošle godine usvojila odluku po kojoj Apatin treba da krene sa realizacijom projekta nabavke, zamene i ugradnje nove opreme za crpnu stanicu 2 u ulici Stanka Opsenice u Apatinu. Opština je prema toj odluci i uslovima konkursa za dodelu sredstava za sufinasiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, učestvovala sa sopstvenim sredstvima od 984 hiljade dinara ili 20 odsto ukupne vrednosti projekta od 4.919.398,13 dinara.

Crpna stanica, fekalna kanalizacija, JKP Nas dom (1) Crpna stanica, fekalna kanalizacija, JKP Nas dom (3) Crpna stanica, fekalna kanalizacija, JKP Nas dom (5) Crpna stanica, fekalna kanalizacija, JKP Nas dom (2) Crpna stanica, fekalna kanalizacija, JKP Nas dom (4) Crpna stanica, fekalna kanalizacija, JKP Nas dom (6) Crpna stanica, fekalna kanalizacija, JKP Nas dom (7) KUD Mazoret Sonta, docek , prijem, prvakinje evrope (1)