ПАЦИЈЕНТИ СА БЛАГОМ СЛИКОМ БИЋЕ СМЕШТАНИ И У БАЊЕ

APATIN SOMBOR SRBIJA VESTI

Mинистар здравља Златибор Лончар најавио је да ће позитивни на коронавирус са благим симптомима бити смештани и у специјалне болнице у бањским центрима, као што су Селтерс, и друге у Војводини.

Лончар каже да њихови капацитети одговарају свему што треба за такве болеснике а биће појачане и медицинским кадром, који је већ лечио позитивне на корону, преноси Танјуг.

Министар је нагласио да је најважније да се код оних са благом сликом правовремено региструје промена здравственог стања или пад кисеоника у крви, стање плућа или крвне слике или нека друга промена, пошто неки људи не знају које све здравствене проблеме имају.

Зато је важно, истиче Лончар, да се смештају они са благим симптомима у привремене болнице, јер се њима тамо више пута дневно проверава сатурација – кисеоник у крви и снимају плућа.

„Морају сви да схвате да није ничији хир да неко седи у привременој болници, већ да свака на време препозната промена стања директно спасава живот. Ако видите код пацијента да је сатурација пала на 95 или 93 и на време одрегујете шансе за њега да преживи су много веће, него када падне на 80 или 70”.

Лончар истиче да је зато неопходан лекарски надзор и да сви треба да схвате да привремене болнице, такође, спашавају живот људи.

Епидемиолог Предраг Кон је такође нагласио да када је пацијент са благом сликом у кућној изолацији одлаже одлазак код лекара и не може увек на време да примети промене у свом здравственом стању, док се у привременим болницама то прати на дневном нивоу и може да се спаси нечији живот или скрати лечење пацијента.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.