EKOLOŠKA KATASTROFA KOD APATINA

APATIN HRONIKA VESTI

Inspekcija u Apatinu ispituje tajno iskopanu jamu sedam metara široku i dubine oko 1,7 metara u koji se odlagao otpad za koji se sumnja da je mineralno mašinsko ulje. Deponiju otpada prijavili su meštani koji imaju zemljište u okolini na putu od Apatina do Prigrevice sa desne strane prema ataru Svilojeva.

Dragana Stambolija, šef opštinske inspekcije u Apatinu napominje da su danas na lice mesta izašle inspekcije, pozvana policija, i da je ustanovljeno da je bazen te dubine morao biti iskopan bagerom i da se tu nalazi duže vreme.-Trenutno je na uviđaju ova tečnost pronađena u zagađenom bazenu, kako mulj, voda, tako i ulje. Institut za javno zdravlje Vojvodine, Institut zaštite na radu, Sektor za vanredne situacije, lokalna samouprava danas su podigli alarm zbog ovog ekološkog incidenta. Još se ne zna da li je okolno poljoprivredno zemljište zagađeno, ali se pretpostavlja da jeste, s obzirom da postoje tragovi izlivanja tečnosti na okolne njive. Trenutno je oko jedan metar iznad površine rupe prazno ali ne znači da ranije nije bilo prelivanja-rekla je Stambolija.

Ona takođe dodaje da se otkrivaju počinioci i da će protiv njih ili njega biti podnete krivične prijave. –Ovo je užas. Nismo verovali da se u toj rupi sve crni od nafte. Ko je odlagao mineralno-mašinsko ulje tek će se otkriti. Sve firme u opštini koje imaju ovaj otpad dužne su da imaju i ugovore sa odlagačima opasnog otpada. U tim dokumentima tačno mora biti navedeno gde odlagač ostavlja otpad. Firme koje upravljaju otpadom moraju biti licencirane, a i firme koje odlažu otpad preko posrednika, moraju znati gde završava-rekla je Stambolija. Ona je još dodala da bez detaljnih analiza merodavnih institucija koje su već alarmirane, svega što se nalazi u ilegalnom bazenu, od vode, mulja, ulja, ne može da se tvrdi koliko je i da li je otpad kancerogen.