OSNOVCI UČILI O SAVESNOM DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

U prostorijama Podunavsko-nemačkog crkvenog muzeja u katoličkoj crkvi “Srca Isusovog” u Apatinu,  danas je održana izložba kućnih ljubimaca koje je za učenika Osnovne škole “Žarko Zrenjanin”, povodom Svetskog Dana Životinja i Dečije nedelje organizovalo Udruženje ljubitelja prirode “Franc Špajzer”.

Ovo ekološko udruženje upoznalo je osnovce sa više vrsta glodara, ptica, predstavljen im je formirani azil, jezero za posebnu vrstu crveno i žutouhih kornjača, a od Jovice Balaća jednog od osnivača udruženja “Franc Špajzer”, deca su čula brojne korisne savete na temu savesnog držanje kućnih ljubimaca.

– Izložili smo sitne životinje, da bi se deca upoznala sa životinjskim svetom, sa kućnim ljubimcima, kako bi bili bolji i savesniji vlasnici, kaže Balać. On je dodao da je problem nesavesnog držanja vidljiv na svakom koraku u našem gradu.

– Na svakom koraku možemo videti primere nesavesnog odgajanje životinja.Grad je pun pasa lutalica, koji završavaju na ulici jer ih jednostavno neodgovorni vlasnici izbace na ulicu. Deci želimo da objasnimo, i to nam je cilj , da deca razumeju, da kupovinom kućnog ljubimca imaju obavezu da jednu godinu, tri ili pet, ili čak 20-30 godina u slučaju nekog egzotičnog papagaja, moraju voditi računa o njima. To je cilj, i to jedna od akcija koje će društvo organizovati, kaže Balać i dodaje da nakon izložbe, udruženje planira održati predavanja o ekologiji i biologiji, uopšte o zaštiti životne sredine.

On je na kraju pozvao građane da se priključe radu ovog udruženja i da svojim idejama i savetima pomognu neke buduće akcije koje budu organizovali.

Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer, jovica balac (4) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (10) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (9) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (8) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (7) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (6) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (5) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (3) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (2) Udruzenje ljubitelja prirode Franc Spajzer (1)