ОСНОВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН СЛОВЕНСKЕ ПИСМЕНОСТИ И KУЛТУРЕ

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Поводом Дана словенске писмености и културе јуче је у апатинској Народној библиотеци “Миодраг Борисављевић одиграна едукативна представа под називом „Реч, писменост, књига“ којом је приказано како је наше писмо настало и како се развијало, од глагољице „словенских апостола“ Ћирила и Методија, па све до данас. Представу су реализовали ученици виших разреда Основне школе “Жарко Зрењанин” са ментором, наставницом српског језика, Весном Kоларски.

Kоларски је поводом овог догађаја истакла да због ситуације са корона вирусом, дуже од две године нису имали активности и да јој је изузетно драго да се драмска група на “сцену” враћа управо на овако важан дан.

-Дошли смо на позив директорке Народне библиотеке “Миодраг Борисављевић”, Бранке Вејин. Дуже од две године нисмо имали скоро па никаква догађања, повратак на овај велики празник, јер то је државни празник Републике Србије, “Дан словенске писмености” што мислим да је веома лепо. Ово је једна нова група ђака и сада су први пут наступили, мислим да су имали трему једнако као и наставница.

Наставница српског језика Основне школе “Жарко Зрењанин” мишљења је да ученици све више користе скраћенице и у сопствени језик убацују стране речи и покушала да дочара колико је важно неговати српски језик.

-Веома је важно, знате и сами, фонд речи основаца из виших разреда је све слабији. Не користе наше речи, убацују стране, труде се да скрате речи, како се то сад модерно зове “англосрпски језик”. Заиста је важно знати и историју. И овде сам дала печат на Саву Мркаља (српски учитељ, монах и филолог) и да, Вук јесте важан, али не толико, он је само завршио нешто што је давно започето. У тридесет минута представе поменути су и Захарије Орфелин, Павле Соларић, каже Kоларски и додаје да је једна представа прекратка да у њу све стане.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *