НАСТАВЉА СЕ АKЦИЈА ЧИШЋЕЊА ЦИГЛЕ ЗА ГРАДЊУ ХРАМА У ПРИГРЕВИЦИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Радна акција чишћења цигле која је прошлог викенда одржана у Пригревици наставља се у суботу 28. маја.

Након прве успешне волонтерске акције чишћења цигле за изградњу православног Храма Свете великомученице Марине у Пригревици, Црквена општина Апатин упутила је нови позив заинтересованим грађанима и верницима да се придруже акцијашима на простору складишта био масе ( преко пута циглане) у Пригревици где је депонован материјал, цигла из старих објеката са парцеле на којој се гради нови храм.

Радна акција почиње у 8 часова ујутро, а сви заинтересовани који се одлуче помоћи иградњу храма на овај начин, моле се да са собом понесу рукавице, зидарски чекић или сличан алат којим могу уклонити малтер са старе цигле, каже се у позиву ЦО Апатин.

Поред ових радова, претходног викенда је изливањем темеља кренула изградња храма. Радове изводи пригревачко предузеће Џими-комерц, иначе један од донатора на изградњи храма. Храм ће у основи имати површину од 120 квадратних метара. Облика тробродне базилике са централном куполом и отвореним тремом. Звоник ће бити у облику преслице, а купола је по узору на манастир Kрка из Далмације.

Пројекат је урадио архитекта Сава Ристић, син архитекте Предрага Пеђе Ристића који је радио православни храм у Апатину.

Изградња би требало да буде завршена за три године, а помоћ у изградњи пригревачког храма до сада су пружиле општина Апатин, мештани Пригревице и предузећа са територије општине. О будућим радним акцијама верници и грађани биће благовремено обавештени.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.