OSMO BANIJSKO VEČE U BANJI JUNAKOVIĆ (FOTO)

APATIN DRUŠTVO VESTI

U organizaciji Zavičajnog udruženja “Banija” iz Prigrevice sinoć je u apatinskoj banji Junaković održano osmo “Banijsko veče”. Uz igru i pesmu ovo tradicionalno druženje Srba sa Banije i njihovih gostiju, pored užitka predstavlja i želju da se sačuva duhovno blago srpskog naroda poreklom iz Hrvatske. Svoje umeće u čuvanju nacionalnog kulturnog blaga potvrdilo je i ovaj put zavičajno udruženje Banija koje za deset godina postojanja organizuje brojne manifestacije.

-Udruženje “Banija” postoji deset godina, a osmu godinu organizujemo “Banijsko veče”. Želja nam je da se svake godine okupljamo u što većem broju što i uspevamo, kaže predsednik ovog udruženja, Saško Kovačević. Prema njegovim rečima na ovakva okupljanja se odazivaju Srbi iz celog regiona. Njegova saradnica, Milana Vučetić dodaje da novi mladi naraštaji u udruženju nastavljaju tradiciju i organizuju i druge događaje poput Belih poklada u Prigrevici, običaj koji svake godine okuplja sve više učesnika.

Osim nastupa kulturno – umetničkog društva iz Prigrevice i Zavičajne pevačke grupe Banijki, na ovom tradicionalnom okupljanju Banijaca, posetiocima su se predstavile i članice ženske etno grupe “Krila Lazarice”, članovi KUD “Trebava” Koprivna iz Bosne i Hercegovine i neizostavni orkestar “Momo i dodir” i njihov frontmen Momo Stanić iz Prijedora, koji kaže da ga ni “debeli minus” i zaleđeni putevi nisu sprečili da sedmi put gostuje na ovim večerima.

– Osećam se kao domaćin, samo jedno od ranije organizovanih večeri sam propustio, na ostalima smo redovno nastupali, kaže Stanić i dodaje da uz zavičajne pesme i igre sa Banije gosti slušaju i one sa Korduna, Like i Krajine što je prema njegovim rečima veoma dobro, jer na ovakvim okupljanjima učestvuju Srbi iz svih krajeva.