PODSEĆANJA- DUŠAN IVANIŠEVIĆ, MAJSTOR STAROG ZANATA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Dušan Ivanšević, na stotine bicikla je opravio, prešao je hiljade kilometara na običnom dvotočkašu, pobeđivao na takmičenjima, do Makarske na letovanje vozio.

Majstor Dušan, je ostavši bez posla pre petnaest godina u Brodgradilištu, otvorio prvi specijalizovani servis za bicikla i od toga posla, koga mnogi smatraju, starim zanatom, solidno može da živi. Dušan je bicikle zavoleo kao dete a kao učenik već je na velike puteve sa dvotočkašem odlazio. Bio je prvak Vojvodine u ciklo krosu i brdskom prvenstvu.

-Celu bivšu Jugu sam više upoznao i o ljudima saznao vozeći bicikl nego što sam to u školi naučio. Kalio sam i sebe, vežbajući okretanjem pedala, snagu mišića, izdržljivost i disciplinu, sa sda starim biciklima „snagu“ dajem, počinje priču Dušan Ivanšević, popularni apatinski majstor za bicikla. U njegovu „Osmicu“ meštani svraćaju ne samo da poprave svoje dvotočkaše već i da koju priču sa Duškovih vožnji saznaju.

-Moj brat Slavko i ja, sa prijateljem Dušanom Balaćem, godinama smo običnim biciklima, tada marke „partizan“, znali smo do mora u Makarsku, na letovanje otići. Tada smo posebne mape pravili, kako bi kroz brdske krajeve, našli put sa manje uzbrdica.

– Sa sobom smo uvek imali alat, rezervne pedale, lance, jer tada nije bilo „brzinaca“ koji se danas voze, seća se Dušan, kod koga danas biciklima specijalcima svraćaju stranci, kojih je sve više na dunavskom ciklo putu. Dušan im izlazi u susret, hitro popravljajući bicikla, jer oni uvek žure dalje, put Đerdapa.Osim što je majstor on strancima rado objašnjava gde u gradu mogu da pazare ili se odmore.

-Ciklo turista je sve više. Stranci rado prolaze kroz naše krajeve jer je tu priroda još netaknuta. Na njihovim specijalnim biciklima manje je kvarova  ali se tu i tamo desi da za popravku treba majstor. Kada do mene dođu mislim i da sam domaćin te im opravku obavljam „preko reda“, dovedem ih do grada, pokažem gde šta mogu pazariti, priča Dušan, neprestano u pokretu, jer sezona vožnje biciklima je počela, posle zimskog zastoja.

Mušterija je sve više i zbog toga što ljudi nemaju novca za kupovinu novih bicikla, a kako kaže majstor Duško, ovi novi nisu izdržljivi kao stari.-I danas mi dolaze mušterije koje još voze marke  „pretis“ i „partizan“ iz pedesetih godina. Tada na biciklima nije bilo plastike već su to bili pravi „gvozdeni konji“, smeje se Dušan, koji za kratko vreme svaki kvar otklanja, dok mušterija kafu ispije.

S.P.Š