ODRŽANA SVEČANA SEDNICA OO SUBNOR-a POVODOM 29.NOVEMBRA

APATIN DRUŠTVO POLITIKA VESTI
Povodom podsećanja na 29. novembar 1943. godine, Dan Republike, danas je održana Svečana sednica Opštinskog odbora SUBNOR-a i njegovih organa i tela.
Stevo Drača, predsednik OO SUBNOR-a, pozdravio je prisutne, a potom govorio o ovom značajnom istorijskom datumu.
– Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) održano je 29. novembra 1943. godine u Jajcu. AVNOJ je, na zasedanju, konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije. Kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti konstituisan je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije, koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne Vlade. Posle rata, narodi Jugoslavije slavili su 29. novembar kao državni praznik. Obeležavanje Dana Republike prestalo je sa raspadom SFR Jugoslavije u svim njenim republikama – osim u Srbiji – rekao je Stevo Drača.
On je dodao da vrednosti 29. novembra, kao državnog praznika, Dana Republike, zavređuju svoje mesto u negovanju tradicija NOR-a i programskih aktivnosti SUBNOR-a.
– Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine. Podržavamo Republički odbor SUBNOR-a Srbije da pred Vladom Srbije pokrene postupak da Skupština ustanovi Dan Republike kao značajan državni praznik – dodao je Drača.
U nastavku sednice, kojoj su, između ostalih, prisustvovali Miodrag Bakić, zamenik predsednika apatinske opštine i pukovnik Željko Obradović, predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina, Drača je održao prikladan govor povodom ispraćaja Vesne Pavlović, sekretara OO SUBNOR-a, u penziju. On je istakao da se Vesna Pavlović za 35 godina radnog staža iskazala kao stručna, izuzetno vredna i ažurna osoba optimističkog duha.
– Bila je pokretačka snaga u svakoj aktivnosti boračke organizacije. Dala je neizmeran doprinos ugledu i prosperitetu SUBNOR-a opštine Apatin. Interesima SUBNOR-a, kao stručni, administrativni radnik, ali i kao sekretar Opštinskog odbora, birana u dva navrata, podredila je svoj radni angažman, brigu i ljubav – istakao je Drača.
Prigodan poklon, u ime OO SUBNOR-a, uručio joj je Momčilo Odanović, nosilac Parizanske spomenice 1941. godine i član Predsedništva OO SUBNOR-a, a Vesna Pavlović se potom zahvalila i rekla da će i dalje ostati na mestu sekretara OO SUBNOR-a i revnosno, kao i do sada, obavljati ovu dužnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *