NAČELNIK ZBO Dr. RAJKO MAJSTOROVIĆ DAO PRVI INERVJU ZA RADIO DUNAV

APATIN DRUŠTVO POLITIKA VESTI

Na mesto načelnika Zapadnobačkog upravnog okruga  pre mesec dana seo je novi čovek , Dr Rajko Majstorović, specijalista fizikalne medicine i reahabilitacije stalno zaposlen u Specijalnoj bolnici za reahabilitaciju “Banja Junaković” iz Apatina. Ako ste se i vi zapitali ko je taj čovek,kako namerava da upravlja okrugom  saznajte u prvom intervjuu koji je dao za radio Dunav.

-Dunav: Pre dolaska na funkciju načelnika ZB okruga imali  ste bogato iskustvo u oblasti zdravstva.Koliko Vam to iskustvo znači u suočavanju sa problematikom okruga kao što je naš?

-Rajko Majstorović:Naravno da životno iskustvo,a posebno iz oblasti mog ranijeg posla doktora medicine , kao i sva dosadašnja angažovanja u društveno političkim organizacijama i raznim udruženjima i te kako mi pomažu da bolje obavljam ovu odgovornu funkciju I nadam se opravdam očekivanja kako građana tako i ljudi Vlade Republike Srbije koji su mi ukazali poverenje. Kao i u  svakom drugom poslu uspešnost obavljanja posla u mnogome zavisi i od dobre međuljudske saradnje, te bih istakao posebno dobru saradnju u proteklom vremenu sa mojim uvaženim kolegom doktorom Živoradom Smiljanićem, dugogodišnjim direktorom Doma zdravlja I Banje Junaković, sada predsednikom opštine Apatin, kao i više nego korektnu saradnju sa gradonačelnikom opštine Sombor i predsednikom opštine Kula.

ZBO, ima brojne resurse i potencijale koji nisu dovoljno afirmisani na nivou Republike Srbije, koji su po vama najveći  potencijali našeg okruga?

-Odlično postavljeno pitanje. Kao što ni brojni resursi na nivou cele Srbije nisu ni približno dovoljno afirmisani  dobro ste primetili da ni potencijali našeg okruga nisu iskorišćeni u adekvatnim mogućnostima. Naravno da na prvom mestu mislim na velike potencijale poljoprivrede kao osnovne delatnosti rekao bih,ne samo našeg okruga nego I cele Srbije. Posebno bih tu naglasio mogućnosti u proizvodnji zdrave hrane koja ima sve veći značaj I trend u celom svetu. Tu su I neiskorišćeni potencijali turizma kako banjskog tako I seoskog turizma koji je u porastu pogotovo u zemljama zapadne Evrope, a da ne govorim o  potencijalima reke Dunav i rezervata “Gornje Podunavlje”. Možda bi trebalo da se ugledamo na druge zemje iz susedstva koje su sa mnogo manje potencijala uradile mnogo više od nas.

Šta načelnik može učiniti da pomogne rad preduzeća sa područija ZBO.

-Zanimljivo pitanje. Mislim da sam načelnik teško da nešto može bitnije da promeni I poboljša u radu preduzeća I u  samom radu Zapadno-Bačkog upravnog okruga ma ko da je u pitanju. Ali, ja  kao takozvani srednji nivo vlasti, ako  uspostavim dobru koordinaciju sa višim I nižim nivoom vlasti sigurno I uspeh neće izostati. Od te koordinacije po horizontali I vertikali zavisi će u mnogome I uspešnost realizacije mnogih projekata koji su već započeti ili će biti rađeni u predstojećem period. Ovde bih istakao značaj veoma dobre saradnje sa svim službama iz domena uprave okruga, posebno načelnicima inspekcijskih službi koji svojim maksimalni angažovanjem omogućavaju rad preduzeća po Zakonima Vlade Republike Srbije .

Medju opštinama našeg okruga nije bilo velikih zajedničkih poduhvata da li imate plan da pokrenete neke ?

-Ne bih se složio u potpunosti sa vašom konstatacijom da nije bilo zajedničkih poduhvata u prethodnom period. Pre bih rekao da su oni postojali a da nisu realizovani do kraja iz mnogijh opravdanih ali na žalost I neopravdanih razloga. Tu bih naveo primer Centralne deponije koja je već godinama u pokušaju realizacije ali na žalost nije bilo dovoljno sluha (da ne prozivamo sad nikoga) za njenu ralizaciju mada su predstavnici opštine Apatin dali punu inicijativu za njenu realizaciju. Sada je to mnogo teže uraditi nego ranije jer su se uključili I drugi regioni za njenu ralizaciju I preuzeli inicijativu. Smatram da se ovakve stvari u buduće ne smeju događati jer štetu snose svi gražani našeg okruga.

-Dunav nesumnjivo predstavlja jedan od glavnih potencijala našeg okruga .Pored aktivnosti koje sprovodi opština Apatin na projektu luke , rečnog terminal, slobodne zone… Mogu li ti projekti  biti opsežniji pa da uključe I ostale opštine okruga ?

Jednim delom odgovor na ovo pitanje dao sam I u prethodnom odgovoru, samo mogu da dodam da smatram da realizacija svih nabrojanih projekata u vašem pitanju su od vitalnog značaja ne samo za opštinu Apatin već za sve građane našeg okruga. Verujem,a imam i utisak, na osnovu proteklog rada na ovoj funkciji da I drugi predsednici opština I mnogi nosioci vlasti lokalnih samouprava dele moje mišljenje I da je to jedini put da okrug bude uspešan, a najbolja mera uspešnosti biće zaposlenost građana našeg okruga.  Da sam u pravu pokazuje I puna angažovanost gradonačelnika Sombora I svih predsednika opština na realizaciji projekta izgradnje autoputa Sombor-Vrbas, čijom bi izgradnjom svi gore pomenuti projekti opštine Apatin dali puni smisao I afirmaciju.

-Kako ocenjujete rad vaših predhodnika  ?

-Teško da ja mogu, a i da treba da ocenjujem rad mojih prethodnika , pa tako i gospodina Dušana Jovića. Mogu samo da kažem da ga izuzetneo cenim pre svega kao čoveka i kao političara, a njegov rad kao i rad svih nas neka ocenjuju sami građani zbog kojih I obavljemo ove poslove. Gospodin Jović je bio maksimalno angažovan u ralizaciji mnogih dobrih projekata,a moj je zadatak, ako je to u mogućnosti, da se ti projekti I završe Ili bar da pomognem mom nasledniku da mu bude lakše u njihovoj finalizaciji.

Dr.Rajko Majstorović,načelnik ZBO, slika vlasništvo Radio Dunava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *