“МАЛИША“ НАЈТЕЖИ БИК ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА У НОВОМ САДУ

APATIN SOMBOR VESTI ZANIMLJIVOSTI

Најтежи бик 86. међународног пољопривредног сајма је Малиша, сименталац, стар четири године, сa 1.710 килограма и права је звезда овогодишње смотре аграра. Власник је Раденко Јеремић, који га неће продати за мање од 8.000 евра.

Малиша, најтежи и највећи бик на овогодишњем Пољопривредном сајму који се у Новом Саду одржава до петка 17. маја, звезда је овогодишње смотре аграра. Слично је било и прошле године, а Малиша је од тада добио додатних 150 килограма.

Бик је три пута већи и тежи од просечног, а његов поносни власник Раденко Јеремић, из Богатића на свом имању има 250 грла јунади.


Од умиљатог телета до бика од 1.710 килограма

Раденко каже за да је Малиша на његово газдинство стигао још као двомесечно теле, а да ништа није указивало на то да ће бик достићи чак 1.710 килограма.

-Узели смо га као теле, будући да је био најлепши. Имао је најепши бут и лепа леђа. Пошто је био мален и умиљат, просто смо га назвали Малиша. Након пет, шест месеци, видели смо да се разликује од других бикова, јер је брже напредовао. Није реч о посебној сорти, а ко зна одакле је повукао гене, каже Јеремић.

Малиша је стигао из околине Свилајнца и то од јунице којој је био првенац.

-Звао сам човека од ког сам купио Малишу како би проверио има ли уматичене краве. Добио сам негативан одговор. Сазнао сам да је реч о јуници којој је сада највећи бик на овогодишњем Сајму у ствари био првенац, каже Раденко.

Бик је ушао у пету годину, а највише је напредовао између треће и четврте. Тада је такођебио на Сајму, а за годину дана је добио чак 340 килограма. -Не користимо посебну храну, нити бик има неки посебан третман. Храни каи и осталих 250 грла јунади које поседујем. Он бира колико може појести, а ми се бринемо о томе да хране буде довољно. Дневно може појести од 12 до 14 килограма, мада је сада смањио, будући да је старији, каже Раденко.

Нарав бика је питома, а власник каже да ће на његовом имању бити све док га здравље буде служило. Ако га неко буде хтео купити неће га дати испод 8.000 еура. -Сви питају за цену, али све се на томе заврши. Није било конкретних понуда, тако да озбиљног купца још увек нема“, каже наш суговорник.

На Сајму изложено више од 1.600 животиња

Уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, организована је највећа Национална изложба стоке на Балкану. Посетитељи могу видети више од 1.600 животиња.

Говеда су изложена у Хали 12. Ту су комбинована сименталска, као и млечна холштајн-фризијска раса. Аутохтона раса, подолско говеда, смештена су између хала 12 и 13.

Kоњи су у хали 15. Најзаступљенији су липицанери, а ту су нонијуси, и шетланд пони. Најзаступљенија раса коза је санска и алпино, а ту је и српска бела коза.

На отвореном простору и хали 31, фарме и индивидуални произвођачи представљају чисте и укрштене пасмине свиња међу којима су ландрас, шведски јоркшир, дурок, пијетрен, као и аутохтоне расе мангулица, ресавка и моравка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.