RADNICI SEVERTRANASA JUČE PROTESTOVALI U KRUGU PREDUZEĆA

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Oko stotinu radnika u somborskom „Severtransu“ AD, inače još društvenom preduzeću, juče su protestovali u krugu garaže ovog autotransportnog preduzeća i blokirali izlaz iz firme, zbog toga što je sudski izvršitelj u pratnji policije došao sa kupcem „Masterbus“ iz Rume, koji je navodno kupio njihov autobus turističke klase marke „Mercedes tourismo“ na neviđeno, po ceni od 2.500.000 dinara, iako je knjigovodstvena vrednost ovog autobusa daleko veće.

Prodaja je izvršena na osnovu tužbe JP „Graditelj“ iz Srbobrana, a kojem „Severtrans“ duguje oko 4.500.000, a ta ista firma „Severtransu“ duguje 3.900.000 dinara. Zbog razlike od 600.000 dinara autobus je prodat od strane suda, iako ovde smatraju da je dug mogao biti izmiren blokadom računa.

Sudski izvršitelj u pratnji policije je bio u krugu preduzeća kako bi oduzeo autobus, ali su zaposleni to sprečili blokiravši sa svojim autobusima sami izlaz iz preduzeća, pa autobus zasad nije odvežen iz firme, po svoj prilici do sledećeg dolaska sudskog izvršitelja.

Radnici smatraju da ovo nije ispravan način rešavanja problema oko spornog duga, i čak su voljni da sami prikupe novčana sredstva i pomenuti dug uplate JP „Graditelj“.

Zaposleni upućuju apel svim državnim institucijama, resornim ministarstvima, Vladi Srbije, kao i samom premijeru Aleksandru Vučiću, sa molbom da im se omogući normalno funkcionisanje i nesmatan rad preduzeća, odnosno prevoza đaka, radnika i drugih putnika.

Ovde kažu da ne beže od pomenutog duga, teškog 600.000 dinara, ali ovo preduzeće trenutno nije u mogućnosti da izvrši bilo kakva plaćanja, iako na svom računu imaju ta sredstva,jer ne mogu njime da raspolažu sve do primene Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).

Da podsetimo, „Severtrans“ je u postupku primene UPPR, čijom se primenom omogućava nesmetan rad preduzeća.

Ovaj poznati prevoznik zapošljava 160 radnika, i samim tim isto toliko porodica zavisi od ovog preduzeća, koje po svoj prilici neko želi namerno da uništi, kažu ogorčeni radnici, ikako je jedino preživelo posle neuspele privatizacije od pre 10 godina.

 

Sombo Protest radnika Severtransar