ОД ПЕТКА НАДЗОР ЗА ПОВРАТНИКЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

“Од петка у 18 часова успоставиће се надзор за све грађане који се враћају у земљу, апелујемо на све грађане да се до петка врате у Србију”, изјавила је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић. “Не ради се о карантину и самоизолацији, реч је о надзору како би се спречио ризик преношења корона вируса”, изјавила је она.

“О начину надзора ће грађани бити обавештени до петка у 18 часова, подразумеваће одређену динамику јављања здравственим службама, с циљем контроле потенцијалног уноса корона вируса у земљу”, изјавила је она.

Након седнице Кризног штаба, Кисић је апеловала на све грађане да се до петка врате у Србију, јер ће након тога почети надзор, који, како је објаснила, не подразумева карантин и самоизолацију.

“Реч је о надзору како би се спречио ризик преношења вируса корона”, изјавила је Кисић.

Каже да ће начин вршења надзора бити дефинисан и објављен у наредним данима.

Препоруке: Надзор до десет дана

“Препоруке светских организација”, додаје Кисић, “јесу да тај надзор траје до 10 дана”.

Кистић истиче да је Кризни штаб донео ту одлуку због повећања броја заражених у региону, али и у свим европским земљама, од краја августа.

Указује да је Црна Гора трећа по учесталости обољевања у Европи и да, као таква, представља ризик, те да се број заражених повећава и у нашој земљи, с обзиром да велики број наших грађана борави у ЦГ.

Рекла је да се на високом месту налазе и Хрватска и БиХ.

“То напомињемо зато што је велики број наших грађана у тим земљама”, рекла је Кисић.

Кисић наводи да је јуче примећен благи скок броја заражених у односу на претходне недеље, што је, истиче, био сигнал да Кризни штаб мора да преузме даље одлуке како се ситуација не би погоршала.

Истиче да је код нас тренутна епидемиолошка ситуација повољна, али да грађани у тим земљама представљају опасност за ширење заразе.

Апел на грађане да се до краја недеље врате

“Апелујемо на све грађане да се до краја ове недеље врате у своју земљу, након тога ћемо имати другачији режим за све путнике”, рекла је Кисић.

Кисић Тепавчевић поручила је данас, уочи седнице Кризног штаба на којој ће се разматрати могућност увођења самоизолације за туристе који се враћају из Црне Горе и Хрватске, да је кључно да сваки грађанин преузме одговорност, покаже дисциплину и максимално смањи индивидуални ризик заразе коронавирусом.

“Кључно је да сви грађани морају да узму ствар у своје руке, да максимално смањимо индивидуални ризик да се заразимо, да размотримо ситуацију ако желимо да са породицом путујемо ван земље. Не смемо да будемо себични, морамо да размишљамо колико је велики ризик да унесемо инфекцију и да се она даље шири”, рекла је Кисић Тепавчевић за РТС.

Она је навела да грађани, без обзира на све законске и казнене одредбе, морају бити дисциплиновани.

Упитана ко ће контролисати самоизолацију уколико та мера буде уведена, каже да постоје државни органи, санитарне инспекције, полиција, те подсећа да такво искуство имамо од раније.

“Сви морају сами да поведу рачуна, а држава ће урадити све да смањи ризик од повећања обима локалне трансмисије”, навела је она.

Истиче да од друге половине августа постоји силазан тренд позитивних случајева ковида у Србији, али да постоје и осцилације, које указују да се епидемиолошка ситуација може брзо променити.

Наводи и да су 23 земље током прошле недеље забележиле рекордан пораст случајева корона вируса од почетка епидемије, да су међу њима све земље у окружењу, што показује да се налазимо у поднебљу са великим бројем жараишта и да се вирусна инфекција може унети са новим импортованим случајевима.

На констатацију да постоји благи пораст оболелих последњих дана, Кисић Тепавчевић наводи да нарочито забрињава повећање процента позитивности свих оболелих.

“Апсолутно не смемо и не можемо се опуштати, мора да постоји максимални степен предострожности и да сви урадимо све да смањимо преношење ширења вируса”, навела је она. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *