ОД ДАНАС СЕ УКИДА РОМИНГ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ, НИЖЕ ЦЕНЕ И СА ГРЧКОМ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније биће укинут од данас, потврдио је Танјугу помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Милан Добријевић.

“Ово је последња фаза реализације споразума који је закључен у Београду још у априлу 2019. године, и у тој последњој фази чија примена почиње 1. јула укидамо потпуно роминг на територији западног Балкана. То значи да ће цене по којима сте разговарали, слали СМС поруке и користили податке на мобилним мрежама у националном саобраћају бити идентичне на територији Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије”, рекао је Добријевић.

Он је нагласио да су цене услуга мобилне телефоније изједначене за све наведене земље, али је замолио грађана да се пре пута код својих оператора информишу о детаљима због различитих пакета услуга које имају, како не би долазило до неспоразума и непријатности.

Добријевић је рекао како не постоје суштинска ограничења у погледу коришћења услуга мобилна телефоније, али је додао да је, по угледу на земље ЕУ, уведена политика фер коришћења.

“Она се своди на то да корисник не треба претежно да борави у другој земљи и да тамо користи картицу оператора из своје матичне земље. Ако идете на море на 10 или 20 дана, не може доћи до ситуације са нефер коришћењем картице, јер се понашање корисника узоркује на четири месеца”, наглашава Добријевић.

Он је објаснио да, уколико у том периоду дође до претежног или искључивог коришћења картице српског оператора у некој од наведених околних земаља, тада ће га оператор опоменути.

“Корисник након тога може да коригује своје понашање. Тек уколико не поступи по упозорењу, оператор има право да наплати накнаду за роминг, али не очекујемо да ће се то догађати у пракси”, навео је Добријевић.

Цене роминга у Грчкој од данас ниже од 50 до 99 одсто

Од данас ће цене телефонирања у ромингу са Грчком за грађане Србије бити ниже од 50 до 90 одсто, што је заслуга наших оператора, изјавила је министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић.

“Применом Меморандума о разумевању између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства за дигиталну управу Грчке о смањењу међународних тарифа за роминг, постигнут је успех српске стране и изражена висока спремност српских оператора да припреме понуде са знатно нижим тарифама, поготово имајући у виду кратки временски период од потписивања Меморандума до његове примене, истакла је Матићева.

Она је подсетила да Меморандум који је потписан у мају ове године подразумева подстицање мобилних оператора да закључују билатералне споразуме којима ће омогућити ниже цене роминг тарифа.

“Да би цене у ромингу у Грчкој биле као у националном саобраћају очекујемо да и грчки оператори изађу са нижим велепродајним тарифама за услуге које пружају. Међутим, захваљујући српским операторима, већ сада су цене роминга за на наше грађане значајано снижене, и то од 50 до 90 одсто за долазне и одлазне позиве, од 48 до 83 одсто за поруке и чак до 99,89 одсто за пренос података, навела је министарка Матић.

Према табели коју је објавило Министарство, Теленор је цену одлазних позива из Грчке снизио са 110 динара на 50 динара, долазни позиви су снижени са 45 на 12 динара, СМС попруке са 28 на шест динара а пренос података са 920 динара по мегабајту на само једна динар.

Одлазни и долазни позиви приликом боравка у Грчкој у мобилној мрежи А1 су снижени са 99 на 49 динара, СМС поруке уместо 29 динара сада коштају 15 динара, а мегабајт преноса података је снижен са 1013,8 динара на 90 динара.

Телеком Србија је појефтинио одлазне позиве из Грчке са 102 динара на 19,06 динара, долазне позиве са 36 на 3,58 динара, СМС поруке сада уместо 24 динара коштају само четири динара, а пренос података уместо пређашњих 600 динара сада коштају само динар. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *