ОД ДАНАС ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА- КАЗНЕ ДО 20.000 ДИНАРА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Употреба зимских гума обавезна је од данас, 1. новембра до 1. априла на сва четири точка, ако на путу има снега, леда или поледице.

Дубина шаре на газећем слоју на пнеуматицима мора бити минимум четири милиметара.

Такође, од 1. новембра до 1. априла изван насељених места обавезно је у пртљажнику имати ланце или друга средства за повећање тракције точкова. Kада је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове, и то на оним саобраћајницама где је означена њихова обавезна употреба.

У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима. У зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је још и лопата.

Kазне за неисправне гуме су од 6.000 до 20.000 динара, а за правна лица од 100.000 до 800.000 динара.

Стручњаци упозоравају да летње гуме на температури испод седам степени губе своју најважнију карактеристику, добро пријањање на асфалт. Такође, њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од прописаног трага који остављају зимски пнеуматици.

Већа дубина канала на шарама гума за зиму главни је разлог зашто чак и најјефтинији зимски пнеуматици имају четири пута боље пријањање него летњи. Шаре зимских гума су тако обликоване да спречавају задржавање снега и појаву “аквапланинга” (када возило својом тежином не може да истисне воду на путу испод гуме).

Пнеуматике старије од пет година потребно је детаљно контролисати једном годишње.

Зимски пнеуматици су бољи за употребу чак и када су коловози суви, а посебно ако су температуре ниже од седам степени.

Kонструкција металног костура зимске гуме такође је тврђа и отпорнија на механичке ударе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *