ЕПИДЕМИОЛОГ СА СТЕНФОРДА- РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ УНИШТАВАЈУ ЖИВОТЕ, ЕКОНОМИЈУ И ДРУШТВО У ЦЕЛИНИ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Рестриктивне мере против вируса корона уништавају животе људи, економију, цивилизацију и друштво у целости, упозорава грчки епидемиолог Џон Јоанидис у свом истраживању.

Јоанидис, који је угледни епидемиолог с Универзитета Стенфорд, у истраживању се осврће на смртност од последица Kовида-19, али и последица уведених мера којима настоји да се сузбије пандемија.

Kако наводи, неки од смртних случајева дешавају се акутно услед предузетих мера. Kао пример он наводи чињеницу да људи који доживе срчани удар у неким земљама не добијају болничку негу.

Он истиче да постоје јаки докази о утицају незапослености становништва, финансијских криза, депресије и социјалне изолације на повећање смртности људи. Јоанидис сматра да ће бити већа смртност од последица предузетих мера против корона вируса, него од саме инфекције Kовид-19.

“На пример, очекује се да ће само прекиди програма превенције туберкулозе проузроковати 1,4 милиона додатних смртних случајева у наредних пет година, а број умрлих од глади може бити запањујући. Међутим, све је још неизвесно. Повећање броја смртних случајева ће вероватно зависити од наше способности да решимо настале проблеме у друштву и избегнемо нове блокаде”, сматра Јоанидис.

Грчки епидемиолог истиче да људи морају да науче да живе с корона вирусом и да се воде ефикаснијим и прецизним мерама које су кључне за избегавање катастрофе по човечанство.

“И Ковид-19 и мере одговора на пандемију, посебно ако су преагресивне, могу пореметити живот, економију, цивилизацију и друштво у целини. Kатастрофални утицај на ментално здравље људи током пандемије већ је добро документован“, наводи овај епидемиолог.

“Kатастрофални социјални слом и хаотични догађаји попут нереда, ратова и револуција имају непредвидиву динамику, али ако се догоде, могу бити поражавајући. Многе мере предузете ради сузбијања пандемије могу озбиљно дестабилизовати друштво, довести стотине милиона људи на руб глади, утицати на озбиљан раст незапослености, што може резултирати поновним растом других заразних болести попут туберкулозе и дечјих болести”, упозорио је он.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.