ОЦЕЊИВАЊЕ УЗОРАКА ЗА ПРВИ ФЕСТИВАЛ РАКИЈE У АПАТИНУ

APATIN SOMBOR SRBIJA VESTI

Удружење произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“ организоваће у јулу месецу Први међународни фестивал ракија у Апатину.

– Дошли смо на идеју да употпунимо туристички садржај општине Апатин и у сагласности са Туристичком организацијом одлучили смо да 18. јула направимо први Међународни фестивал ракија под називом „Горњег Подунавље“. Тренутно се врши оцењивање узорака које су нам послали заинтересовани произвођачи. Узорке оцењује професор Нинослав Никићевић, каже Жељко Влатковић, председник Удружења произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“

За Фестивал се пријавило 474 произвођача ракије. Три узорка су стигла из Бугарске, 19 из Македоније, два из Црне Горе, 39 из Босне, пет из Словеније, 16 из Хрватске, а остали су из Србије. Према речима Жељка Влатковића одзив је добар, а фестивал ће се одржати на платоу марине Апатин.

 – Фестивал ће бити сајамског типа, па ће се на штандовима поред ракије представити и рукотворине наше општине, медарски производи, слатке понуде сокова и џемова и слично. Договорили смо и наступ чланова КУД-а „Царза“. Обезбедили смо и награде за најбоље произвођаче ракије. Првопласирани добија казан за ракију вредност 150.000 динара, другопласирани храстово буре а трећепласирани прохромско буре чији су спонзори људи који подржавају овакве фестивале, рекао је Влатковић.

Доктор Нинослав Никичевић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду у пензији, у Апатин је дошао да оцени пристигле узорке по категоријама и врстама.

– Оцењивање сензорног квалитета чулима је изузетно одговоран и тежак посао, а поуздан, статистички валидан, оцењивач мора завршити факултет, упознати хемију, микробиологију, технолошке операције, термодинамику. Оцењује се да ли је дестилат ниже или више јачине. Испод 40 вол. процената су меке ракије, ткз. брље, од 40 до 55 су препеци, од 55 до 80 су дестилати, а преко тога рафинат, односно, шпиритус. Права рафинада или шпиритус је 96 вол. процената. Моја препорука грађанима је да не никада не пију алкохолна пића са већом концентрацијом од 45 вол. процената односно 16 до 18 гради. Јуче смо оцењивали шљивове препеченице до 40 вол. Имали смо их 119, било је одличних, али и изузетно лоших. Данас оцењујемо коштичаве ракије (јабуке, крушке), а сутра су на реду дуњеваче. Четвртог дана на реду је оцењивање ликера и осталих ракија, рекао је проф. Никичевић.

Професор Никичевић рођен је 1952. године у Београду и током школовања волео је шах и хемију. Након година бављења шахом определио се да хемија ипак буде предмет који ће га водити кроз животни позив па се одлучио за изучавање јаких алкохолних пића. На Пољопривредном факултету дипломирао је 1980. године, магистрирао на ароматичним компонентама са темом: „Истраживање ароматског комплекса шљиве, односно, снижавање метил-алкохола у воћним дестилатима“. Докторирао је 2000. године на ароматским компонентама шљиве пожегаче и дестилата од шљиве сватопожегаче. Пуних 37 година је у комисијама за оцењивање ракије. Пре скоро осам година добио сам повељу за 30 година непрекидног учешћа на Пољопривредном сајму у Новом Саду и још две године ће бити председник сајамске комисије оцењивања.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *