ДР ГРУЈИЧИЋ- ОВАЈ ВИРУС ДЕФИНИТИВНО НЕ МОЖЕ БИТИ ПРИРОДНА СТВАР

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Др Даница Грујичић, в.д. директора Института за онкологију и радиологију Србије, рекла је да њој као клиничару овај вирус делује као неприродан јер овако лако преношење није природно.

„Ја нисам нобеловац као што је Лик Монтање, али ми је прихватљива његова изјава. Када се људи играју Бога, обично добију по носу. Неко је то урадио, можда и смишљено, не желим да будем теоретичар завере, али ово дефинитивно не може бити природна ствар и човечанство мора да нађе начина да се избори са овим вирусом”, навела је она за „Недељник“.

У понедељак 4. маја отвара се стационар радиотерапије у Институту за онкологију и радиологију Србије, који је био привремено затворен због заразе вирусом корона, изјавила је др Даница Грујичић.

Оно што је добро, истиче др Грујичић, да немамо велики број преминулих и да ће се вероватно у једном тренутку вирус корона постати обичан грип.

Она је за ТВ Прву рекла да ће од понедељка почети са постепеним пријемом пацијената, уз напомену да ће се и даље спроводити све мере контроле, укључујући тријажу на улазу у установу, обавезно узимање епидемиолошке анамнезе и мерење температуре.

„Већина заражених је била на стационару радиотерапије, где пацијенти генерално јако дуго леже, и до десет недеља, и тешко је установити да ли је неко од запослених унео инфекцију. Десило се да је био велики број пацијената који су били заражени, на појединим одељењима и велики број запослених и ми смо стационар радиотерапије морали да затворимо”, каже Грујичић, преноси Б92.

Додаје да је од 179 пацијената у Институту за онкологију, њих 91 заражено, од чега њих 36 са симптомима, наглашавајући да велики број пацијената нема никакве симптоме, те да је мишљења да се стиче колективни имунитет.

„Пацијенти сада не долазе прво у Институт, него иду дан-два раније у Батут и заиста много брже добијамо информације да ли је пацијент позитиван или негативан, а колеге из домова здравља нам одмах сигнализирају ако је неко позитиван, тако да ово сада функционише перфектно”, наводи Грујичић.

Према последњим подацима, Институт за онкологију и радиологију броји 67 запослених оболелих од инфекције ковида 19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *