ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ АПАТИН- ПРИЗНАЊА НАЈИСТАКНУТИЈИМ ПОЈЕДИНЦИМА

DRUŠTVO VESTI

Свечаном седницом Скупштине општине и полагањем венаца на спомен обележја испред Дома културе у Апатину, данас је обележено 75 године од када су Партизанске јединице 51. дивизије народноослободилачке војске, 24. октобра, 1944. године са јединицама Црвене армије ослободиле Апатин.

Венце на споменик погинулих бораца НОР-а и Црвене Армије су положиле делегације Скупштине општине Апатин, СУБНОР-а општине Апатин, Војске Србије, Амбасаде Руске федерације,
делегација братске општине Виница из Северне Македоније, Републичког и покрајинског одбора СУБНОР-а и делегација секције бораца Шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ из Београда.

Свечана седница је започела интонирањем химне Републике Србије, након чега се поздравном речју испред локалне самоуправе присутнима обратила председница СО Апатин, Ника Петровић.

-Слобода коју смо остварили, захваљујући свим жртвама којима данас одајемо почаст, највећа је награда коју смо добили од наших предака и дужност нам је да исту ту слободу сачувамо за будућа покољења. Слобода није само наше право, већ и наш задатак и зато је неопходно да све данашње, као и будуће генерације, не забораве славне борце, знане и незнане јунаке, и да негују успомену на њих, између осталог је рекла Петровићева.

У наставку седнице најзаслужнијим појединцима и институцијама наше општине уручене су „Октобарскe наградe“ а у културно-уметничком програму публици су се представили KУД „Царза“ и професор музичке школе „Стеван Христић“ из Апатина, Стефан Ракић.

Награда „24. Октобар“ општине Апатин за 2019. годину додељена је за изузетна достигнућа у области привреде предузећу „Мариголд“.  За најбоље постигнуте резултате у области спорта прослављеном апатинском боксеру Ђорђу Гајчину, за изузетна достигнућа у области културе и образовања повељује je постхумно добио Димитрије Мирко Ћелић, а за највећи допринос у области хуманитарног и социјалног рада предузећу Local delivery (Апатински потрчко).

-Дан ослобођења Апатина у Другом светском рату дан је и када награђујемо наше садашње хероје, поједнице и организације који су постигли изузетна достигнућа у својим областима. Испред локалне самоуправе упућујем искрене честитке овогодишњим добитницима Октобарске награде, највишег признања општине Апатин, поручила је Ника Петровић.

1 thought on “ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ АПАТИН- ПРИЗНАЊА НАЈИСТАКНУТИЈИМ ПОЈЕДИНЦИМА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.